Akkerbouwers+nodigen+burgers+op+vogelakker+uit
Nieuws
© Eigen Foto

Akkerbouwers nodigen burgers op vogelakker uit

Agrarisch Collectief Waadrâne en vier boeren uit Marrum, Nes, Holwerd en Engiwerum nodigen burgers uit op de vogelakkers van de akkerbouwers.

Een van de akkerbouwers die dorpsbewoners naar zijn vogelakker wil lokken, is Hans Anema uit Nes. De afgelopen tien jaar was hij in maatschap met zijn ouders, dit jaar neemt hij het akkerbouwbedrijf over. 'En daarbij neem ik ook met enthousiasme het vogelbeheer over', vertelt Anema. 'Mijn vader heeft zich de afgelopen dertig jaar intensief beziggehouden met vogelakkers. Hij is jager en doet er veel aan om de leefbaarheid voor dieren in stand te houden. Ik weet niet anders.'

De reden voor Anema om bewoners van Nes uit te nodigen en meer te vertellen over de 'macht van de bloemenpracht' is dat hij vindt dat burgers betrokken moeten worden bij thema's als biodiversiteit en vogelbeheer. 'Men fietst langs onze akkers en geniet van de mooie bloeiende bloemen, maar kent niet altijd het belang ervan. We willen graag laten zien waar we mee bezig zijn.'

Noodzaak

De afgelopen jaren zag Anema het nut en de noodzaak van de vogelakkers. 'We bouwen rust in voor de dieren bij onze boerderij. Je ziet dat ze hun eigen plekje vinden. Bijen die honing maken, vogels die broeden, maar ook jonge hazen die er een schuilplek vinden. De laatste jaren zien we steeds vaker velduilen en fazanten. Dat is wat we bereikt hebben door de jaren heen. Maar patrijzen zien we bijvoorbeeld niet meer. Dat is jammer. Dieren die eenmaal vertrokken zijn, krijg je niet zomaar weer terug.'

De vogelakkers zijn niet alleen van nut voor de biodiversiteit in de regio, maar ook nog eens een lust voor het oog, vindt de akkerbouwer. 'Zeker in deze periode is het een kleurrijke boel. Momenteel is het veel geel wat je ziet, over een paar weken wordt het paars en een week of twee later zie je veel klaprozen en is het geheel een stuk roder', geeft Anema aan.

Weer

 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
 • Zondag
  10° / 4°
  70 %
Meer weer