Opnieuw zonnebloemranden in Lochem

Gemeente Lochem houdt ook dit jaar de actie 'Zoem mee'. De gemeente wil met boeren zo'n 20 à 25 kilometer strekkende kilometer zonnebloemranden rond maisvelden aanleggen.

Opnieuw+zonnebloemranden+in+Lochem
© Persbureau Noordoost

Het zonnebloemzaad wordt ter beschikking gesteld door ForFarmers. Boeren in de gemeente kunnen zich tot 8 april aanmelden bij hun loonwerker. De zonnebloemen kunnen tegelijk met de mais worden gezaaid en geoogst. Vorig jaar werden in gemeente Lochem ook zonnebloemlinten ingezaaid. Het project wordt naast ForFarmers ondersteund door De Innovatieve Coöperatie en loonwerkers. In de Innovatie Coöperatie werken boeren samen aan duurzame vernieuwingen voor landbouw en landschap.

De Innovatieve Coöperatie en gemeente Lochem hopen dat dit jaar vijftig boeren mee doen. Volgens de initiatiefnemers brengt het geen extra kosten met zich mee en levert het amper extra werk op. Deelnemers krijgen een vergoeding van 50 cent per strekkende meter. Dit jaar wil de gemeente ook experimenteren met andere gewassen onder de zonnebloemen, die helpen om onkruid binnen de perken te houden.

Bijen

Volgens de gemeente zijn de zonnebloemen niet alleen goed voor bijen, maar ook voor vogels en vlinders. Bovendien vindt de gemeente de zonnebloemlinten van toegevoegde waarde voor bewoners en toeristen die kunnen genieten van de bloemen. De Nederlandse Bijenhoudersvereniging, de Vogelbescherming en de Vlinderstichting houden bij wat het effect van de bloemenranden is op bijen, vlinders en vogels.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 11°
  10 %
 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
Meer weer