Muizenschade zichtbaar op satellietbeelden

De kans is groot dat dit jaar meer schade door muizen ontstaat dan vijf jaar geleden. Dat stelt onderzoeker Gerbert Roerink van Wageningen Environmental Research. Die muizenschade is sinds 19 juli te zien op satellietbeelden.

Muizenschade+zichtbaar+op+satellietbeelden
© Freelancer

De overlast dit jaar komt twee maanden eerder dan in 2013. Dat is zorgelijk, vindt Roerink. 'In 2014 zagen we de eerste schadepatronen in september. Vijf jaar geleden bracht de muizenplaag 26.000 hectare grasland schade toe en hield de plaag aan.'

Muizenschade. Foto: Wageningen Environmental Research
Muizenschade. Foto: Wageningen Environmental Research © Freelancer


Op satellietbeelden is de muizenschade te herkennen. Het betreft vooral schade in en om Hommerts, Terzool, Indijk, Tjerkgaast en Follega. Daar is de muizenschade op satellietbeelden te herkennen als lichte vlekken in het groene gras.

Vlekkenpatroon

'Grote muizenkolonies graven gangen onder de graslandzode en vreten het gras kaal. Het vlekkenpatroon in de grasvelden is typerend voor schade door muizen. Dronebeelden laten deze vlekkerige structuur in het grasland goed zien', benadrukt Roerink.

'Ten zuiden van Hommerts is de muizenschade in detail te zien. Hier valt op dat sommige percelen veel schade hebben, maar naastgelegen percelen vrijwel niet. De groene, niet-aangetaste percelen zijn onder water gezet door boeren om de muizenplaag te bestrijden, ook wel inundatie genoemd.'

Dronebeeld van een graslandperceel met en zonder muizenschade. Het bovenste perceel is onder water gezet ter bestrijding van de muizen, het onderste perceel niet. Het beeld laat ook de vlekkerige structuur van de muizenschade zien.
Dronebeeld van een graslandperceel met en zonder muizenschade. Het bovenste perceel is onder water gezet ter bestrijding van de muizen, het onderste perceel niet. Het beeld laat ook de vlekkerige structuur van de muizenschade zien. © Wageningen Environmental Research

Meeuwen

'Dat lijkt een zeer effectieve aanpak', zegt Roerink. 'De gangenstelsels komen onder water te staan en de muizen vluchten naar het oppervlakte, waar ze opgewacht worden door meeuwen. Maar zodra het ondergelopen veld is opgedroogd, gaan de muizen weer terug. Een gezamenlijke aanpak op gebiedsniveau kan een langduriger resultaat opleveren', oppert hij. 'De muizenplaag lijkt eens in de paar jaar een nieuwe werkelijkheid voor deze boeren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer