Run+op+pompen+voor+muizenbestrijding
Nieuws
© Tienke Wouda

Run op pompen voor muizenbestrijding

Steeds meer boeren in Zuidwest-Friesland schaffen pompen en worteldoeken aan, zodat ze hun land onder water kunnen zetten tegen muizen. Dat melden plaatselijke mechanisatie- en loonbedrijven.

'We moeten alle zeilen bijzetten. De telefoon staat roodgloeiend. Bij collega-dealers uit het hele land halen we pompen om aan de vraag te voldoen', vertelt eigenaar Ronald Sieperda van Tjitte de Wolff Landbouwmechanisatie in Tjerkgaast.

'Ik hoor in het veld dat sommige boeren hun pomp pas in december geleverd krijgen. Een nieuwe pomp kost gemiddeld 5.000 euro. Tweedehands pompen zijn niet meer te vinden. Dan moet je al geluk hebben', gaat Sieperda verder.

Verhuur

Ook de verhuur van pompen staat in de belangstelling, stelt loonwerker Arjen Rijpma in Woudsend. 'Onze drie pompen draaien volop.'

Rijpma merkt dat de vraag naar bevloeiingsslangen van worteldoeken stijgt. Tientallen boeren hebben een bevloeiingsslang van worteldoek bij hem gekocht. 'Het worteldoek vond ik uit tijdens de muizenplaag van 2014 en 2015. Het heeft een paar jaar op zolder gelegen en nu gebruiken boeren het weer volop. Het is de goedkoopste manier om muizen mee te bestrijden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 2°
  10 %
 • Maandag
  18° / 7°
  30 %
 • Dinsdag
  17° / 6°
  10 %
Meer weer