Melkveehouder ziet niets in muizenalarm

Boeren in Friesland zien niets in een alarm om plagen van veldmuizen te voorkomen. De kosten zijn te hoog en de meerwaarde van zo'n systeem is onvoldoende, stellen ze. Dat blijkt uit overleg tussen LTO Noord en de melkveehouders.

Melkveehouder+ziet+niets+in+muizenalarm
© Tienke Wouda

Eerder werd al onderzoek gedaan naar zo'n waarschuwingssysteem dat tijdig aangeeft wanneer er veel muizen actief zijn op het land. Het idee voor een early warning system ontstond na de laatste muizenplaag in 2014 en 2015. Volgens LTO Noord-regiobestuurder Peet Sterkenburgh ligt het vooral aan de financiën dat het muizenalarm er niet komt.


'Er zijn geen centen om het systeem, dat zo'n 50.000 tot 100.000 euro kost, op te zetten. Boeren willen het er niet in investeren, ook de provincie geeft hiervoor geen subsidie. Die vindt het voorkomen van een muizenplaag een verantwoordelijkheid van de boeren.'

Opletten

Een van de betrokken boeren, melkveehouder Jan Germ Bakker uit Boornzwaag, ziet onvoldoende meerwaarde in het waarschuwingssysteem dat in zijn ogen ook te veel geld kost. 'We kunnen zelf ook opletten. Boeren zijn aardig wakker geschud. Wij hebben zelf ook veel schade gehad en zijn er daarom alert op.'

De eerste dertig jaar van zijn leven waren muizen nooit een issue. 'Nu speel ik er op in. Wanneer ik muizen zie, dan pak ik al snel de waterpomp. Die heb ik er speciaal voor aangeschaft. Heel veel meer kun je er ook niet aan doen. Daarbij komt dat boeren vaak kritischer naar de muizenpopulatie kijken dan andere organisaties, merk ik.'

Gras

Met de invoering van het muizenalarmsysteem zou de sector ook afspraken met gemeenten en terreinbeherende organisaties maken om bijvoorbeeld het gras kort te houden bij een dreigende muizenplaag. Bakker vindt niet dat boeren zichzelf nu in de vingers snijden door het systeem naar de prullenbak te verwijzen. 'Een muizenplaag begint vaak in de winter. Dan is het gras al kort. Daarbij komt dat we altijd de gemeenten kunnen vragen om de bermen kort te houden.'

Sterkenburgh heeft nog wel zijn twijfels of alle boeren voldoende aandacht hebben om een muizenplaag in te perken of te voorkomen. Daarom blijft het meldpunt van LTO Noord van kracht. 'We hebben als LTO ook een taak om boeren alert te houden. Maar we hebben nog lang niet alle factoren in beeld die van invloed zijn op een plaag.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer