Boeren gaan muizen te lijf met slang van worteldoeken

Melkveehouder Jaap Formsma uit Scherpenzeel zet met hulp van zijn vriendin Kimberley Vriesinga, stagiair Joran Rijpkema en neef Bart van Dalen een perceel gras onder water om de muizen te bestrijden. Hiervoor huurden ze een slang van worteldoeken bij een loonwerker.

Boeren+gaan+muizen+te+lijf+met+slang+van+worteldoeken
© Niels de Vries

'We willen het uitproberen. Een gewone slang blijft vaak vol water staan en als je pech hebt zit er ook nog zand in. Deze slang is poreus en bovendien veel langer, zo'n 200 meter. Het systeem kost ook nog veel minder, zo'n 1,5 euro per strekkende meter. Een normale slang is wel tien keer zo duur', stelt de melkveehouder.


Tot nu toe is Formsma positief over de proef. 'Ik heb hem nog niet verlegd, omdat het vandaag regent. Maar je laat de trekker en de pomp draaien, en je hebt er nauwelijks omkijken naar. Het systeem lijkt mij ideaal.'

Gras groeien

Formsma heeft er vertrouwen in dat de muizenpopulatie snel inkrimpt. 'Ik zit er bovenop. Zodra ik een muis zie, zet ik de pomp aan. En als straks het gras begint te groeien, verwacht ik niet dat de muizen daar tegenop kunnen.'

© Niels de Vries

Ook melkveehouder André Zonderland uit Hommerts ging aan de slag met de slang met worteldoeken. De agrarisch ondernemer maakte kennis met het systeem tijdens een demonstratie in Vegelinsoord. 'Het is minder zwaar, ik kan dit in mijn eentje doen', beredeneert hij. Het land onder water zetten werpt zijn vruchten af. Vorige week donderdag telde hij op een halve hectare 100 muizen, toen hij de pomp aanzette.

Buizerds

'De muizen hebben geen schijn van kans. De zeemeeuwen pakken alles. Waar het water komt dat is effectief. Maar het valt nog niet om het hele perceel onder water te zetten, we hebben veel hoogte- en laagteverschillen. Het water stroomt dan weer de greppels en de sloot in. Inmiddels heeft hij 20 hectare land besproeid. Hij wil ook nog zo'n zelfde areaal onder water zetten. 'Alles at je pakt is meegenomen. Ik kom hele muizenfamilies tegen.'

De muizenactiviteit was in de herfst al zichtbaar met graafwerk en holletjes. Er zaten bovendien veel reigers, torenvalken, buizerds, en ooievaars. Ik hoopte op een natte winter die er voor zorgt dat de dieren het moeilijk krijgen. Maar het is een heel droge winter geweest en er zijn nauwelijks muizen doodgegaan.'

Voorjaar

Vier jaar geleden was de helft van zijn areaal van de 65 hectare kaalgevreten door muizen. 'Toen nam in de winter de muizenstand af. Nu hebben de muizen de winter overleefd. Er is een flinke populatie, terwijl het voorjaar nog moet beginnen.'

Zonderland is dan ook benieuwd hoe het grasland zich verder ontwikkelt. 'Door de droogte van afgelopen jaar heb ik te weinig ruwvoer, bovendien hebben we ganzenschade en nu zijn er weer muizen. De weerberichten geven droog weer af. Als alles tegenzit komt er dit jaar weer heel weinig ruwvoer van het land.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer