Subsidie muizenpomp voor Friese veenweideboer

Voor het eerst kunnen boeren op Friese veengrond subsidie aanvragen voor pompen en slangen om een eventuele muizenplaag te voorkomen.

Subsidie+muizenpomp+voor+Friese+veenweideboer
© Tienke Wouda

Voor POP3-maatregel 2 Fysieke Investeringen voor innovatie en modernisering van landbouwbedrijven is ruim 2 miljoen euro beschikbaar. Voorwaarden voor deze POP3-subsidie is dat een boer voor 10.000 tot 60.000 euro investeert. Investeringen kunnen worden gecombineerd. Een ondernemer krijgt 40 procent van het materieel vergoed.


Tientallen boeren tussen Sneek en Lemmer pompen na de eerste snee water op het land om een muizenplaag te voorkomen. De situatie is zorgelijk, stelt melkveehouder Gosse de Vries uit Koufurderrige. 'Er zitten nogal wat kale plekken. Een paar honderd muizen per hectare verspreiden zich. Dan moet je gauw aan het pompen. We hopen hiermee de populatie een of twee generaties eerder in te dammen.'

Diepe scheuren

Nu de eerste snee van het land is, is de schade goed zichtbaar, stelt Niek Bosma van Wetterskip Fryslân. 'Ik ben geschrokken van het aantal grote, diepe scheuren in de grond. Die waren onzichtbaar toen er 25 centimeter gras op stond. Boeren zeggen dat ze overal hun fiets kunnen parkeren. De scheuren van voor de winter blijven openstaan mede door muizenschade. De structuur van een muizengang is te ontdekken in de scheuren.'

Bosma is verrast door de effectiviteit van het onder water zetten van het land. 'Het is geen wondermiddel, want het is hartstikke arbeidsintensief. Sommige boeren hebben al tachtig uur bevloeid. Maar ik ben er trots op dat deze ouderwetse technologie weer wordt opgepakt. Niemand geloofde er in. Maar het verrast iedereen dat het zo goed helpt. Bovendien helpt het niet alleen tegen de muizen. Het werkt ook goed tegen de droogte en om de veenoxidatie te remmen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer