Verenigd+Koninkrijk+verscherpt+eisen+rozenproducten
Nieuws
© Han Reindsen

Verenigd Koninkrijk verscherpt eisen rozenproducten

Het Verenigd Koninkrijk (VK) verscherpt de voorwaarden voor het binnenbrengen van rozenproducten in verband met het Rose Rosette-virus. Dat meldt de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland.

Het VK verscherpt met ingang van 23 juli 2019 de importmaatregelen voor rozen (Rosa Sp.) uit Canada, India, Mexico of de Verenigde Staten. Aanleiding zijn de aanhoudende problemen in deze landen met het Rose Rosette-virus. De maatregelen hebben betrekking op alle rozenproducten uit deze landen, bijvoorbeeld vermeerderingsmateriaal, weefselkweek en snijbloemen. Rozenzaad is uitgezonderd.

De maatregelen houden in dat de rozen uit de vier landen van een fytosanitair certificaat met specifieke bijschrijving vergezeld moeten worden. De bijschrijvingsverplichting op het certificaat is nieuw en toont aan dat de rozen afkomstig zijn van een productielocatie die vrij is van het virus. Ook geeft het aan dat de planten op de juiste manier zijn verpakt voor vervoer.

Het VK geeft aan dat de controles op zendingen rozen afkomstig uit Canada, India, Mexico en de Verenigde Staten na 23 juli geleidelijk worden opgebouwd.

Virus

Deze maatregelen worden genomen, omdat er in Canada, India, Mexico en de Verenigde Staten problemen zijn met het Rose Rosette-virus en een mijt (Phyllocoptes fructiphilus) die het virus verspreidt. Het virus wordt onvoldoende beheerst op Indiase rozenproductiebedrijven en vormt al jarenlang een probleem voor de Amerikaanse sierteeltsector.

Het virus heeft schadelijke gevolgen voor de productkwaliteit. De ziektesymptomen maken producten in de regel onverkoopbaar.

In principe hebben de maatregelen geen verstrekkende gevolgen voor de Nederlandse rozensector. Rozenplanten die via Nederland worden doorgevoerd vallen wel onder de maatregelen. Het is mogelijk dat de plantgezondheidsautoriteiten in het VK op termijn ook certificaten voor deze rozenplanten gaat controleren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  14° / 2°
  20 %
 • Maandag
  15° / 4°
  20 %
 • Dinsdag
  16° / 3°
  30 %
Meer weer