'In de kas is het koeler dan erbuiten'

Water heeft Daniël van den Nouweland, commercieel directeur bij rozenkwekerij Marjoland in Waddinxveen, nog voldoende. Maar het gewas lijdt onder de hitte.

'Rozen vinden de hitte niet lekker', zegt Van den Nouweland. 'De planten schieten in de stress, net als mensen. De productie in kilogrammen neemt af. De kwaliteit wordt minder, de knopgrootte is kleiner.'

De markt voor bloemen stagneert, blijkt uit cijfers van Bloemenveiling Royal FloraHolland. De klokomzet van de snijbloemen daalde in week 29 met bijna 17 procent ten opzichte van week 29 in 2017. Dit kwam doordat de aanvoer met ruim 7 procent afnam en de gemiddelde prijs daalde met bijna 13 procent. De roos is koploper met een aanvoerdaling van 14 procent en een prijsdaling van 10 procent.

Hoopvol

'Het kan zijn dat de prijzen in augustus en september weer aantrekken, omdat er minder bloemen in de markt zijn', zegt de teler hoopvol. 'In de kas hebben we technieken om te koelen. Samen met de verdamping van het gewas zorgt het ervoor dat de temperatuur in de kas een à twee graden lager is dan de buitentemperatuur.'

Aan water heeft Van den Nouweland nog geen gebrek. 'We hebben geïnvesteerd in twee osmose-installaties die water oppompen en zuiveren, zodat het geschikt is om te gebruiken. De capaciteit is zo groot, dat we ook de buurman uit de brand hebben kunnen helpen door hem van water te voorzien.'

• Lees ook: Vragende markt uitzonderlijk voor boeren

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer