FloraHolland beleeft topjaar met pioenrozen

Royal FloraHolland heeft in de eerste helft van dit jaar een record behaald met pioenrozen. De veiling zette tot juli 46 miljoen euro om met de bloem.

FloraHolland+beleeft+topjaar+met+pioenrozen
© VidiPhoto

De halfjaaromzet is 9 miljoen euro hoger dan in 2018 en 6,6 miljoen euro boven die van 2017, het topjaar tot nu toe. Met de 46 miljoen euro in de eerste helft van 2019 is de totale omzet van 2018 al overschreden. Die kwam op bijna 45 miljoen euro uit.

Telers van pioenrozen hebben vorig jaar mei door het warme weer niet alles kunnen oogsten. Een tekort aan personeel en de korte oogsttijd waren daar debet aan. Dit seizoen is de oogst door het koelere weer regelmatiger verlopen.

 

De aanvoer uit Italië is dit jaar fors toegenomen

Woordvoerder van FloraHolland

89 miljoen aangevoerde pioenrozen

In 2018 werd van week 16 tot en met 29 zo'n 93 procent van de stelen aangevoerd. Met uitzondering van week 20 is de aanvoer van pioenrozen bij FloraHolland hoger dan in het afgelopen jaar. De totale aanvoer tot en met week 26 ligt op 89 miljoen stuks, terwijl de teller halverwege 2018 op 79 miljoen stond.

Volgens de woordvoerder van FloraHolland is de verdeling tussen klokafzet en bemiddeling nagenoeg gelijk aan vorig jaar. Dit houdt in dat 70 procent via de klok wordt verhandeld. Daarmee loopt de pioenroos, ondanks dat het aandeel bemiddeling de laatste jaren is gestegen, achter bij andere snijbloemen. Gemiddeld verkoopt FloraHolland ruim 35 procent van de bloemen direct.

Minder via tribune

De manier van inkopen aan de klok verandert, stelt de woordvoerder. De inkoop op de tribunes bij de klokken loopt terug en de aanschaf via Kopen op Afstand en klokvoorverkoop neemt toe. Via klokvoorverkoop werden 1,4 miljoen pioenrozen verhandeld in 2018. Dat was 50 procent meer dan in het voorgaande jaar. De prijs van de pioen die via dit instrument werd verkocht, lag 40 procent hoger dan de bloem die voor de klok kwam.

De prijsvorming op de klokken is dit jaar positief. 'Aan het begin van het seizoen liep de aanvoer gelijkmatig op. Dit is een van de redenen voor het feit dat de gemiddelde prijs in de eerste helft van het jaar 10 procent hoger is dan in de eerste zes maanden van 2018.' De middenprijs in 2019 ligt op 0,52 euro per steel, die van 2018 was 0,47 euro.

 

Schaalvergroting

Telers voerden in de eerste 26 weken van dit jaar 89 miljoen stuks aan. Dat is 10 miljoen meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. 'De groeiende aanvoer bij FloraHolland werd door minder aanvoerders gerealiseerd. Dit is het gevolg van schaalvergroting', aldus de woordvoerder.

De populariteit van de pioenroos heeft ertoe geleid dat de bloem niet langer een exclusief seizoensproduct is. De bloem is onderhand jaarrond te verkrijgen, omdat die ook uit verre streken wordt geïmporteerd. Door de introductie van nieuwe soorten duurt het hoofdseizoen zo'n vijf weken langer, in vergelijking met tien jaar geleden.

Grootste aanvoer

De pioenen van FloraHolland komen hoofdzakelijk uit Nederland. Daarna komt de grootste aanvoer uit Italië, Israël, Frankrijk en Nieuw-Zeeland. 'Met name de aanvoer uit Italië is dit jaar fors toegenomen', legt de woordvoerder uit.

De belangrijkste cultivar voor de bloemenveiling is Sarah Bernhardt. Van deze bloem, die geliefd is bij de retail vanwege kleurvastheid, gelijkmatige groei, voldoende knoppen en langere bloei, snijden telers meer massa.

De soort, die dateert van 1906 en is vernoemd naar de Franse actrice van Nederlandse afkomst, vult naar schattingen ongeveer 40 procent van de totale pioenmarkt. Hoewel nieuwere cultivars in opkomst zijn. De vier andere soorten die de top 5 van FloraHolland in de eerste 26 weken van dit jaar vormen, zijn Duchesse de Nemo, Coral Sunset, Dr. Alexander Fleming en Flame.

Aandeel supermarkt licht gegroeid

Iets minder dan 20 procent van het aanbod blijft in Nederland. De afzet van de bloem loopt voor ruim 80 procent via de bloemist. Het supermarktkanaal zit op een aandeel van zo'n 15 procent. Dat is de laatste jaren licht gegroeid.

Duitsland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Rusland waren de belangrijkste bestemmingen van de pioen in de eerste helft van dit jaar. De exportwaarde naar deze landen stijgt, waarbij de groei in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk het meest in het oog springen.

De pioenteelt in Nederland dijt al jaren uit. Werden er vijf jaar geleden op 600 hectare pioenrozen geoogst, dit jaar gebeurt dat op ruim 800 hectare, zo is de raming. Hoe groot het aandeel van FloraHolland is in de totale Nederlandse pioenenafzet, is niet duidelijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer