Nederlandse teler vreest slechte kwaliteit Afrikaanse roos

Nederlandse rozentelers vrezen de dupe te worden van de slechte kwaliteit van de Afrikaanse rozen. Als een consument twee keer een bosje rozen met botrytis heeft gekocht, kijkt die wel uit om nog een derde bos te kopen, is de redenatie.

Nederlandse+teler+vreest+slechte+kwaliteit+Afrikaanse+roos
© Ronald Goedheer

Nederlandse telers hebben de schimmelziekte beter in de hand dan Afrikaanse telers omdat zij de vochtigheid in de kassen met installaties kunnen regelen. Daarentegen zijn de rozentelers in Afrika geheel afhankelijk van het weer.

'Het is de consument niet uit te leggen wat het verschil is tussen een Afrikaanse en een Nederlandse roos', legt Mark van der Hulst, eigenaar van Van der Hulst Rozenkwekerijen in America en voorzitter van de Productcommissie Roos van FloraHolland, het dilemma van de Nederlandse rozentelers uit. Daar komt nog bij dat het winkelkanaal evenmin weet waar de bloemen vandaan komen. De Nederlandse roos wordt zo in de val meegetrokken.

Reclamatieregels

Van der Hulst beaamt dat het botrytisprobleem in de Afrikaanse rozen groot is. De voorzitter van de FloraHolland-productcommissie zegt dat de bloemenveiling naar aanleiding van de botrytisdruk kijkt of de reclamatieregels kunnen worden veranderd.

Kopers moeten nu binnen één dag reclameren bij kwaliteitsproblemen. De veiling onderzoekt of dat twee dagen kan worden. 'Dat zou een ingrijpende aanpassing van het reclamatiebeleid bij de veiling zijn', legt Van der Hulst de complexiteit van zo'n stap uit.

De handel juicht zo'n maatregel toe. Martin Jansen van handelsbedrijf Hilverda De Boer in Aalsmeer: 'Zo'n dag extra kan zeker een verschil maken. Het geeft meer ruimte om met botrytis besmette bloemen uit de handel te halen.

Na-ijleffect

Telers in Afrika hebben al sinds maart van dit jaar te stellen met onbestendig weer. Daarnaast werden zij de afgelopen tijd ook geplaagd door stakingen. De woordvoerder van FloraHolland verwacht niet, ook al zouden de weersomstandigheden in Afrika verbeteren, dat het botrytisprobleem direct verdwijnt. 'Er is nog een na-ijleffect.'

Nederland importeerde vorig jaar voor 469 miljoen euro aan rozen, waarvan het overgrote deel uit Kenia en Ethiopië komt. FloraHolland zette vorig jaar 731 miljoen euro om met de bloem.

Dalende productie

De Nederlandse oogst van rozen, met een areaal van ruim 200 hectare, ligt op meer dan 600 miljoen stelen. Hoewel de productie al jaren daalt, is Nederland de grootste speler in Europa. In Afrika wordt de bloem op 4.500 hectare geteeld. De productie groeit vooral in Kenia.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 9°
  25 %
 • Zondag
  14° / 8°
  50 %
 • Maandag
  15° / 6°
  40 %
Meer weer