Eerste+collectieve+zonnedak+Zon+op+Oisterwijk
Interview
© Douwe Korting

Eerste collectieve zonnedak Zon op Oisterwijk

Bij schapenhouder Harry Schellekens in Heukelom is op 13 juli het eerste collectieve zonnedak van de coöperatie Zon op Oisterwijk in gebruik genomen. 'Ik ben erop tegen dat landbouwgrond wordt volgelegd met zonnepanelen zolang er nog veel dakoppervlak gebruikt kan worden.'

Hoe bent u in contact gekomen met Zon op Oisterwijk?

'Ik ben benaderd door de Duurzaamheidsvallei, een organisatie die zich richt op duurzaamheidsprojecten tussen Oisterwijk en Tilburg. Zij waren bij agrariërs in dit gebied de daken aan het inventariseren, die mogelijk van zonnepanelen konden worden voorzien. Nadat ik enkele informatieavonden had bezocht, besloot ik hieraan deel te nemen.'

De landbouwgrond hebben we in de toekomst keihard nodig voor de voedselproductie

Harry Schellekens, schapenhouder in Heukelom


Waarom?

'Ik vind maatschappelijk bewust ondernemen belangrijk en ik ben tegen het gebruik van landbouwgrond voor zonneweides, zolang er nog zo veel dakoppervlak beschikbaar is. De landbouwgrond hebben we in de toekomst keihard nodig voor de voedselproductie. Maar door alleen maar te roepen, gebeurt er niets. Daarom heb ik mijn dak beschikbaar gesteld. Omdat ik zelf niet in staat ben om mijn dak vol te leggen met zonnepanelen, is dit een mooi alternatief.'

Hoe gaat het in zijn werk?

'Op mijn dak zijn door Zon op Oisterwijk 240 zonnepanelen gelegd. Ik krijg hiervoor een kleine vergoeding per paneel per jaar. Burgers en mkb-bedrijven uit Oisterwijk, Heukelom, Moergestel en een deel van Berkel-Enschot kunnen deelnemen in dit zonnedak door zoncertificaten te kopen. Via de postcoderoosregeling komen zij ook in aanmerking voor korting op hun energiebelasting over een periode van vijftien jaar en mogelijk een kleine winstuitkering per jaar.'

Hoeveel stroom wordt er jaarlijks opgewekt?

'De verwachting is dat het zonnedak op mijn schuur jaarlijks 64.000 kilowattuur energie gaat opleveren. Daarnaast zijn 200 zonnepanelen aangesloten op het dak van een basisschool in de buurt, die goed zijn voor 60.000 kilowattuur. Met deze twee daken kunnen 36 huishoudens in de omgeving van stroom worden voorzien. Het zonnedak zie ik niet als een inkomstenbron, maar wel als een manier om de maatschappelijke draagkracht van de agrarische sector te verbeteren.'

Hoe kijkt u terug op het project?

'Het was het eerste project voor Zon op Oisterwijk, dus dan zijn er altijd verrassingen. Maar de samenwerking is goed verlopen. De inschrijving voor een derde dak in Heukelom is geopend.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 13°
  50 %
 • Zondag
  27° / 15°
  30 %
 • Maandag
  28° / 15°
  50 %
Meer weer