Aanleg+zonnepanelen+in+stroomversnelling
Nieuws
© Tienke Wouda

Aanleg zonnepanelen in stroomversnelling

Het loslaten van de deadline om voor 2024 asbest in daken van agrarische bedrijfsgebouwen te verwijderen, kan de collectieve aanleg van zonnepanelen op schuren en stallen versnellen. Dat verwacht projectadviseur Erwin Haveman van LTO Noord.

De landbouworganisatie zet vol in op collectieve opschaling van zonneprojecten op agrarische daken. De aanwezigheid van asbest op schuren en stallen is daarbij een struikelblok, maar mogelijk bieden de laatste ontwikkelingen mogelijkheden tot een collectieve aanpak, constateert Haveman. 'De saneerders hadden geen direct belang bij een collectieve aanpak, maar gingen liever selectief te werk.'

Een zonnepilot in Kaag en Braassem is daarvan een goed voorbeeld. 'Als we overal de daken vol willen leggen, dan vergt dat ook wat van de infrastructuur. Op de meeste plaatsen in het buitengebied is de netcapaciteit niet toereikend. Om de netbeheerder te overtuigen om te investeren, kan die collectiviteit de doorslag geven.'

Terughoudendheid

De potentie is groot, meent Haveman. 'Als we de niet-belegde daken vanwege aanwezigheid van asbest of onvoldoende netcapaciteit samen invullen, dan hebben we een geweldige businesscase. Helaas merken we nog een grote terughoudendheid bij ondernemers.'

Haveman is bezorgd dat gebieden de boot missen, als ze niet melden op termijn in zonne-energie te willen investeren. 'In de energiescans, die als een soort intake gelden, kunnen ondernemers aangeven wanneer ze de panelen op hun dak zouden willen laten leggen. Dat hoeft niet dit of volgend jaar. Als we maar in kaart kunnen brengen waar het binnen nu en tien jaar naartoe gaat. Ook om te bepalen op welke manier een collectieve aanpak in gebieden het meest interessant is.'

Omliggende gemeenten

Behalve Kaag en Braassem start LTO Noord ook in omliggende gemeenten als Waddinxveen, Alphen aan den Rijn, Zoeterwoude, Bodegraven en Reeuwijk met een offensief. 'Daarnaast zijn we in een vergevorderd stadium om in Noord-Holland-Noord een pilot te starten. We hebben drie gemeenten bekeken. In de zomer kiezen we er één uit om daar een begin te maken.'

De sector heeft het tij mee, denkt Ton van Schie, gewestelijk dossierhouder energie bij LTO Noord. 'In het nieuwe coalitieakkoord van Noord-Holland staat expliciet vermeld dat zonnepanelen op daken de voorkeur hebben boven zonneparken op landbouwgrond. Om dat te bewerkstelligen, zouden goede collectieve initiatieven moeten worden ondersteund, zoals dat in Zuid-Holland al gebeurt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer