Flevolandse boeren willen camera's in buitengebied

Boeren in Flevoland willen beveiligingscamera's in elke straat in het buitengebied om diefstallen bij agrarische bedrijven zo veel mogelijk te voorkomen. LTO Noord-voorzitter Flevoland Arnold Michielsen bespreekt dit idee binnenkort met voorzitter Franc Weerwind van de veiligheidsregio en commissaris van de Koning Leen Verbeek.

Flevolandse+boeren+willen+camera%27s+in+buitengebied
© Han Reindsen

De afgelopen weken zijn op akkerbouwbedrijven in Flevoland gps-systemen van trekkers gestolen. De schade bedraagt volgens Michielsen tussen de 20.000 en 30.000 euro per gps.

Via WhatssApp houden inwoners van het buitengebied elkaar op de hoogte van de inbraken. 'Er waren avonden dat we wel vijf of zes meldingen van diefstal kregen. Door de app kunnen inwoners verdachte situaties kenbaar maken. Binnen een minuut weet heel Flevoland het. Iedereen houdt elkaar in de gaten.'

Privacy

Na overleg met betrokkenen kwam het plaatsen van camera's op strategische punten in het buitengebied als mogelijk oplossing uit de bus. 'Met camera's weet je altijd wie er in het gebied komt en wie er weer uit gaat', stelt Michielsen.

Gebruik van camera's valt onder de privacywet, maar volgens de voorman mogen de apparaten onder bepaalde regelgeving wel worden geplaatst. 'Dat gebeurt in winkelcentra ook. En in provincie Noord-Brabant hangen camera's in het buitengebied om illegale drugsdumpingen in beeld te brengen.'

Snel internet

De camera's kunnen volgens Michielsen tegelijkertijd met de aanleg van snel internet worden geplaatst. De kosten voor orde en veiligheid in het buitengebied raamt de voorzitter op 'enkele miljoenen euro's'. Het geld hiervoor moet uit de subsidiepot van Flevoland komen voor snel internet, vindt hij. Die subsidie had de provincie beschikbaar voor snel internet, maar kon niet worden gebruikt omdat er anders sprake was van ongeoorloofde staatssteun.

Akkerbouwer Albert Lubberdink uit Zeewolde is ook voor het plaatsten van camera's. Hij opperde het idee kortgeleden tijdens een gesprek met de gemeente en politie. Bij een trekker op zijn erf werd onlangs gps-apparatuur gestolen toen de inbrekers het slot van de trekker openbraken. De diefstal werd op camera vastgelegd.

Tralies

Lubberdink plaatste de camera enkele jaren terug toen hij niet bij het bedrijf woonde. Zijn schuren allemaal op slot doen, daar wil niet aan. 'We moeten hier geen Zuid-Amerikaanse toestanden krijgen met tralies voor de ramen. Ik word misschien als naïef bestempeld, maar de schuurdeur moet gewoon open kunnen staan als ik op het land bezig ben. Mensen horen niet op mijn erf te komen, dat is privéterrein.'

Camera's in elke straat in het Flevolandse buitengebied lossen volgens Lubberdink veel problemen op. 'We moeten met zijn allen scherper zijn op het tegengaan van diefstallen, op verdachte auto's en personen. Dat is een groeiproces. De gemeente moet aan het idee wennen. En voor ons is het ook schakelen. Diefstallen zijn nieuw in ons buitengebied. Het is nu weer vrij rustig, maar de diefstallen komen een keer terug.'

Kenteken

De camera's helpen wellicht preventief, maar ze zijn niet zaligmakend, stelt woordvoerder Ed Kraszewski van de Landelijke Eenheid in Driebergen. 'Het is heel lastig om verdachten te herkennen op beelden. Daarbij komt dat de verdachten geregeld het kenteken of de auto's vervangen om niet gepakt te worden. Aan beelden met valse kentekens heb je niet zoveel.'

Onderzoek naar de dieven die het gps-systeem van Lubberdink stalen, loopt nog. Sinds april zijn zo'n zestig gps-systemen van trekkers door heel Nederland gestolen. De politie gaat er vanuit dat dit het werk is van 'mobiele bandieten', mensen uit het buitenland die naar Nederland komen met het doel delicten te plegen. 'Gps-systemen worden niet alleen in Nederland gestolen, ook in Duitsland, België en Frankrijk komen de diefstallen voor. De systemen zijn goed te verkopen.'

112

Volgens Kraszewski letten boeren goed op als ze iets verdachts zien. 'We worden regelmatig getipt. Vaak vinden de diefstallen 's nachts plaats, maar gaan de mensen overdag op voorverkenning uit.' Bij een verdachte situatie mag ook 112 worden gebeld. 'Eerder werd dit nummer vooral gebruikt bij levensbedreigende situaties. Sinds de laatste jaren is 112 er ook om verdachte situaties te melden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer