Help politie bij oplossen diefstal gps-systemen

Zorg ervoor dat het proces-verbaal na diefstal van een gps-systeem volledig wordt ingevuld. Die oproep doet de landelijke taskforce van de politie die zich bezighoudt met de diefstallen van deze systemen.

Help+politie+bij+oplossen+diefstal+gps%2Dsystemen
© John Deere

Op een groot deel van de aangiftes ontbreekt nu essentiële informatie. Daarom heeft de politie ook een aantal tips voor ondernemers waar de gps-systemen niet zijn gestolen, maar wat helpt om de dieven op te sporen als het toch gebeurt.

De politieke en publieke onrust en de contacten tussen Cumela Nederland, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en de politie hebben er mede toe geleid dat er een taskforce binnen de politie is geformeerd. Die houdt zich landelijk bezig met de registratie en analyse van diefstallen.

Goede registratie

Via de taskforce krijgen ondernemers het uitdrukkelijke verzoek om te zorgen dat een proces-verbaal volledig wordt opgesteld. Bij veel aangiftes ontbreekt essentiële informatie, omdat de eigenaar deze niet kan geven. Hierdoor kan er geen goede registratie van gestolen apparatuur plaatsvinden.

Ook kan apparatuur, als deze wordt aangetroffen, niet snel aan de rechtmatige eigenaar worden gelinkt. Dat is de reden voor de politie om de volgende oproep te doen: registreer serienummers van alle onderdelen, IMEI-nummers en dergelijke. Maak foto's van bijvoorbeeld krassen, butsen, uiterlijke kenmerken en het typeplaatje.

Sloten

Om diefstal te voorkomen, is het van belang om gelijksluitende sloten te vervangen door unieke sloten. Koop steunen voor schermen die op slot kunnen en overweeg de inbouw van een tracker die op gezette tijden de locatie doorgeeft of DNA-markering op apparatuur. Verwijderen van de apparatuur en deze veilig opslaan, is ook een optie.

Blijf alert

'De laatste tijd is het rustiger aan het diefstalfront. Is het dievengilde naar huis? Zijn ze uitgeweken naar andere landen? Is het een tijdelijke dip? Wie zal het zeggen. Ook voorgaande jaren was er sprake van een tijdelijke dip. Zaak dus om alert te blijven en eigendommen goed te beveiligen', zegt Gerwin Otten van Cumela Nederland.

Leden van Cumela Nederland en bewoners van het buitengebied sturen veel foto's van verdachte personen en voertuigen. 'Die geven wij door aan CCV en de politie', zegt Otten. 'Ook kunnen we proefondervindelijk vaststellen dat meldingen van verdachte situaties snel worden opgepakt door de korpsen. Blijf vooral alert, maak foto's en meld verdachte situaties aan de politie en Cumela Nederland.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer