Kistje Bonnata-aardappelen voor Willem-Alexander

Bewoners van het asielzoekerscentrum (AZC) in Luttelgeest hielpen afgelopen week met het rooien van de koninklijke aardappel. Dit jaar gaat die eer naar het ras Bonnata, omdat het eerste kistje uit de volle grond naar het Koninklijk Huis gaat.

De keuze voor de Bonnata heeft een bijzondere reden en die reden verklaart ook de aanwezigheid van de bewoners van het AZC in Luttelgeest. 'Wij exporteren naar het Midden-Oosten en gebieden die wat negatief in de pers komen', vertelt Peter Ton van aardappelhandelshuis Stet Holland uit Aalsmeer. 'Daarom willen we het asielzoekerscentrum in Luttelgeest graag positief in het nieuws brengen.'


Na het oogstmoment serveerden de asielzoekers een aantal internationale gerechten met als basis de Bonnata. 'Ik vind het mooi om te zien dat de organisatie de connectie heeft gemaakt met de rest van de wereld', meldt burgemeester Harald Bouman van gemeente Noordoostpolder. 'We feed the world past dan heel goed bij een dag als vandaag. Ik vind de gerechten uit andere landen, die gemaakt zijn met de aardappelen van hier, heel bijzonder.'

Groeiseizoen

De Bonnata-aardappel is multifunctioneel. Geschikt als tafel-, bak- en frietaardappel. Het groeiseizoen verliep best goed. 'We hebben dit veldje wel eerst even onder plastic gehad om zo snel mogelijk tot grove knollen te komen. Het is hier iets droger geweest dan normaal. Dat heeft de groei wel wat parten gespeeld. Al met al toch een relatief normaal groeiseizoen', blikt Ton terug.

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer