Nauwelijks nog aangroei Belgische aardappelen

Proefrooiingen van Fontane en Bintje in België laten zien dat er nauwelijks nog groei is van de gewassen en ook dat de aangroei in de vorm van te rooien tonnen vrijwel is stilgevallen.

Nauwelijks+nog+aangroei+Belgische+aardappelen
© ©TWAN WIERMANS FOTOGRAFIE

Bij Fontane komen de proefrooiingen van PCA (Proefcentrum voor de Aardappelteelt) van half september uit op een bruto-opbrengst van 40 ton per hectare. Dat is 27 procent lager dan het tienjarige gemiddelde.

De verwachting is dat de opbrengsten netto nog meer tegenvallen vanwege de problemen met doorwas en de fijne maatsortering. In de proefmonsters blijft het aandeel knollen boven 50 millimeter beperkt tot 74 procent.

PCA noteert op de bemonsterde percelen een gemiddelde afrijping van 71 procent. Dat is ruim 20 procent hoger dan normaal na ongeveer 140 groeidagen. De aangroei van de productie met 85 kilo per hectare per dag is vooral in Vlaanderen in Fontane vrijwel stilgevallen. Normaal produceert een gewas aardappelen van dit fritesras rond half september dagelijks nog zo'n 300 kilo per hectare.

35 ton per hectare

Voor Bintje komt de bruto-opbrengst op 35 ton per hectare, terwijl het tienjarige gemiddelde voor de eindproductie 50 ton per hectare bedraagt. Het percentage grof (>50 mm) varieert op de bemonsterde percelen tussen 45 en 73 procent. Normaal is dit gemiddeld 70 procent.

De meeste percelen Bintje in België zijn inmiddels afgestorven of er is al loof vernietigd. PCA maakt zich voor Bintje wel zorgen over de kwaliteit vanwege het lage onderwatergewicht. De verwerkingskwaliteit van Fontane lijkt aanzienlijk beter.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer