Belgische+aardappeloogst+tot+30+procent+kleiner
Nieuws
© Anton Dingemanse

Belgische aardappeloogst tot 30 procent kleiner

De opbrengsten van fritesaardappelen in België zijn 20 tot 30 procent lager dan het meerjarig gemiddelde.

Dat blijkt uit de proefrooiingen van diverse Belgische onderzoeksinstellingen die afgelopen groeiseizoen zijn uitgevoerd in de rassen Bintje, Innovator, Challenger en Fontane. De lage opbrengsten zijn een gevolg van de late plantdatum en vooral van de droge groeiomstandigheden.

De rassen met uiteindelijk de laagste oogstresultaten zijn Innovator en Bintje. Innovator scoorde in de afgelopen acht jaar een opbrengst van gemiddeld 53 ton per hectare. Dat blijft dit jaar beperkt tot 37 ton. Telers van Bintjes oogsten met 37 ton van een hectare gemiddeld 13 ton lager dan het meerjarig gemiddelde.

Fontane en Challenger

De hectareopbrengsten van Fontane zijn met 41 ton gemiddeld bijna een kwart lager dan de 54 ton die normaal wordt geoogst. Telers van Challenger realiseren dit jaar de hoogste opbrengsten met gemiddeld 43 ton per hectare. Het meerjarig gemiddelde van dit fritesras is 54 ton.

PCA (Proefcentrum voor de Aardappelteelt) meldde eerder al op basis van de proefrooiingen dat de variatie tussen de percelen groot is. Dat wordt in de definitieve cijfers nog eens bevestigd. Bij zowel Innovator, Fontane als Challenger halen de beste percelen opbrengsten van 60 ton of meer. Het slechtste perceel Fontane komt echter niet eens tot de 20 ton.

Goede bakkwaliteit

Over het algemeen blijft de maatsortering behoorlijk achter ten opzichte van het meerjarig gemiddelde. Dit geldt vooral voor Bintje. De onderwatergewichten zijn vergelijkbaar met voorgaande jaren en de bakkwaliteit lijkt overwegend goed.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  80 %
Meer weer