NEPG+schat+Europese+aardappeloogst+20+procent+kleiner
Nieuws
© Haijo Dodde

NEPG schat Europese aardappeloogst 20 procent kleiner

De oogst van consumptieaardappelen in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk wordt minimaal 20 procent lager ingeschat. Dat melden de North-Western European Potato Growers (NEPG).

De totale aardappeloogst in deze vier landen zal naar verwachting ruim onder de 20 miljoen ton bruto uitkomen. De door NEPG geschatte oogst is voorlopig alleen gebaseerd op het vaste land van Noordwest-Europa. Voor Groot-Brittannië is de oogst nog steeds gaande en worden de eerste ramingen pas aan het eind van dit jaar verwacht.

• Lees ook: Aardappeltelers luiden noodklok

NEPG wijst op de grote variatie tussen wel- en niet-beregende aardappelpercelen in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Ook zijn er behoorlijke verschillen tussen rassen en teeltregio's. Proefrooiingen laten opbrengsten zien die uiteenlopen van 18 tot 80 ton per hectare.

Areaal 1 procent groter

De gemiddelde opbrengsten in de vier landen zijn de laagste sinds vele jaren en 13,1 procent lager dan het vijfjarige gemiddelde. Het areaal van de vijf NEPG-landen, dus inclusief Groot-Brittannië, steeg dit jaar met 1 procent tot 595.587 hectare.

De opbrengstderving vanwege het groeiseizoen is het grootst in België. De oogstraming komt daar uit op een gemiddelde van 38,1 ton per hectare. Dat is een daling van 29 procent ten opzichte van vorig seizoen en 24 procent beneden het vijfjarig gemiddelde.

De andere NEPG-landen rapporteren tot dusver 14 tot 20 procent minder opbrengsten. Het kleinere oogstvolume voor aardappelen wordt volgens de organisatie voor Europese aardappeltelers vooral veroorzaakt door een kleinere maatsortering. Verder zijn er belangrijke kwaliteitsproblemen vanwege doorwas en lage onderwatergewichten.

Toenemende vraag

Vanwege de kans op veel uitval schat NEPG dat Noordwest-Europa afstevent op de laagste netto-aardappelopbrengsten van de laatste 10 jaar. Aangezien de vraag van de verwerkende industrie sinds 2012 met 15 procent is toegenomen gaat NEPG uit van vrije marktprijzen die op een hoog niveau blijven.

Voor komend seizoen schrijft NEPG dat de eerste indicaties voor de contractprijzen een aanzienlijke stijging voorspellen. Nu al worden voor de teelt van aardappelen voor oogst 2019 grote vraagtekens gezet bij de beschikbaarheid van voldoende pootgoed.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 4°
  10 %
 • Donderdag
  6° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  6° / 3°
  70 %
Meer weer