Europese+aardappeltelers+vrezen+droogte
Nieuws
© Johan Wissink

Europese aardappeltelers vrezen droogte

De North-western European Potato Growers (NEPG) zijn er niet van overtuigd dat dit jaar gemiddelde aardappelopbrengsten worden gerealiseerd. In veel teeltgebieden zijn er zorgen over de droogte en lage grondwaterstanden.

De eerste indicaties van de aardappeloogst 2019 laten gemiddelde opbrengsten zien in Duitsland en hoger dan gemiddeld voor de vroege verwerkingsrassen in België. Belgische proefrooiingen laten zonder beregening opbrengsten zien van gemiddeld 38 ton per hectare. In Duitsland is de gemiddelde opbrengst van de vroege rassen met beregening zo'n 42 ton per hectare.

Waar de productie van de vroege aardappelen nog meevalt, betreft de zorg vooral de overige aardappelpercelen waar de groeiomstandigheden niet optimaal zijn. De onzekerheid over de uiteindelijke aardappelopbrengsten vindt ook zijn weerslag op de termijnmarkt. Die geeft nog altijd niet echt richting aan van wat voor seizoen het wordt. Normaal gesproken is op dit moment in het seizoen over de productie al meer duidelijkheid te melden.

Regen van betekenis

De NEPG benadrukt dat in augustus en september het grootste deel van de kilo's wordt bepaald en dat gemiddelde opbrengsten ten opzichte van voorgaande jaren nog mogelijk zijn. Maar de neerslag in de komende drie weken speelt daarbij een belangrijke rol. Zonder regen van betekenis zijn gemiddelde opbrengsten dit jaar niet realistisch, stelt de telersorganisatie.

Eerder heeft NEPG al vastgesteld dat in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië dit jaar het areaal aardappelen steeg met 2,2 procent naar een record van 611.190 hectare. De grootste groei wordt gemeld vanuit Duitsland waar vooral in Nedersaksen het areaal flink is uitgebreid.

Lege voorraadschuren

Voor enkele fabrikanten is het nieuwe verwerkingsseizoen inmiddels al begonnen. Met de lege voorraadschuren vanuit het afgelopen jaar belooft het een lang seizoen te worden met 8 tot 10 procent meer grondstofbehoefte, berekent NEPG.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer