Aardappeloogst 12,5 procent lager dan meerjarig gemiddelde

De aardappelopbrengsten zijn 19,5 procent lager dan vorig seizoen en 12,5 procent lager dan het vijfjarig gemiddelde. Dit is de conclusie na proefrooiingen die VTA (Verenigde Telers Akkerbouw) half september uitvoerde bij haar leden.

Aardappeloogst+12%2C5+procent+lager+dan+meerjarig+gemiddelde
© ZLTO, Monique Jansen

De gemiddelde opbrengst van de monsters is vastgesteld op 47,1 ton per hectare. Vorig jaar was dat 58,5 ton. Daarmee is de opbrengst van dit jaar 19,5 procent lager dan in 2017 en ook 12,5 procent lager dan het vijfjarig gemiddelde.

VTA constateert in navolging op de proefrooiingen in augustus dat de verschillen groot zijn tussen de aardappelpercelen. De opbrengsten van de proefmonsters variëren van 21,3 tot 84,6 ton per hectare. De grote verschillen worden volgens VTA vooral veroorzaakt door het wel of niet beregenen. Ook zijn er enkele percelen die nog te maken hebben met de naweeën van de wateroverlast afgelopen voorjaar.

Zand en klei

VTA wijst erop dat veel van de proefrooiingen afkomstig zijn uit kleigebieden. 'Maar zeker ook van zandgronden blijven de aardappelopbrengsten sterk achter bij andere jaren', schrijft de organisatie. Over verschillen tussen rassen kan VTA geen keiharde conclusies trekken vanwege onvoldoende statistische onderbouwing.

Ten opzichte van de proefrooiingen in augustus berekent VTA een gemiddelde nagroei van de aardappelen van 10,6 ton per hectare. Dit is een fractie meer dan de nagroei in dezelfde periode gedurende de voorgaande vijf jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer