Europese+aardappeloogst+18+procent+kleiner
Nieuws
© Haijo Dodde

Europese aardappeloogst 18 procent kleiner

De EU 5-landen (Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië) oogstten dit jaar 24,3 miljoen ton aardappelen. Dat is 18 procent minder dan in 2017 en 8 procent minder dan het vijfjarig gemiddelde.

Uit de totale oogstraming van NEPG (North-western European Potato Growers) blijkt dat België de grootste opbrengstreductie laat zien met 29,5 procent tot 3,6 miljoen ton. De aardappeltelers bij onze zuiderburen oogstten gemiddeld slechts 38,1 ton van een hectare. Dat was vorig jaar nog 53,7 ton.

De Nederlandse oogstraming van NEPG komt uiteindelijk uit op 3,3 miljoen ton consumptieaardappelen. Dat is 19,2 procent minder dan vorig jaar en 12,2 procent minder dan het vijfjarig gemiddelde. De hectareopbrengst in Nederland was afgelopen jaar met 42,7 ton ruim 11 ton lager dan in 2017.

Daling Brits areaal

Pas recent zijn de verwachte oogstcijfers voor Groot-Brittannië gepubliceerd. De Britten gaan uit van een totale oogst van 4,3 miljoen ton. De daling van de lagere hectareproductie van 49,3 ton naar 41,7 ton resulteert samen met een 3,6 procent kleiner areaal in een oogst die 18,5 procent kleiner is dan vorig jaar.

Duitsland teelde in 2018 zo’n 178.500 hectare consumptieaardappelen. Dit is een areaaluitbreiding van 2,4 procent. Vanwege de 9 ton lagere gemiddelde hectareproducties tot 41 ton daalde de totale aardappeloogst met 16,1 procent tot 7,3 miljoen ton.

De gevolgen van de droogte voor de aardappelopbrengsten blijven in Frankrijk relatief beperkt. De totale aardappeloogst komt op 5,8 miljoen ton en dat is 9,5 procent minder dan in 2017. Het Franse areaal consumptieaardappelen nam het afgelopen jaar wel toe met 3,6 procent tot 142.700 hectare.

Kleinere voorraden

NEPG wijst erop dat de lagere productiecijfers resulteren in aardappelvoorraden die op dit moment in het seizoen een stuk lager zijn dan voorgaande jaren. Veel probleempartijen vanwege onder meer doorwas zijn vervroegd verwerkt.

De Europese aardappelorganisatie verwacht dat het stevige marktniveau ook in het nieuwe jaar blijft aanhouden. De nieuw aangeboden contracten van de verwerkende industrie geven tot slot volgens NEPG een realistischer beeld van de huidige marktsituatie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer