Sierteeltsector+bindt+zich+aan+verantwoorde+productie
Nieuws
© FloraHolland

Sierteeltsector bindt zich aan verantwoorde productie

De Nederlandse sierteeltsector bindt zich aan een meer verantwoorde internationale productie en handel van siergewassen.

Daarvoor ondertekenen partijen uit de sierteeltketen dinsdag het Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO) convenant. Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en landbouwminister Carola Schouten zetten namens de overheid een handtekening onder de afspraak.

Het convenant regelt in eerste instantie dat op sector- en bedrijfsniveau sociale en milieurisico's in kaart worden gebracht. In het eerste jaar worden in elk geval al projecten gestart op het gebied van leefbaar loon en de impact van gewasbeschermingsmiddelen op mens en milieu.

Hele keten

Het convenant geldt voor de ketens van de veredeling en de productie van bloembollen, uitgangsmateriaal, snijbloemen, snijgroen, bomen en pot- en perkplanten. Nederland exporteert wereldwijd voor 6 miljard euro aan bloemen en planten en importeert voor ruim 600 miljoen euro bloemen uit Afrika en ruim 100 miljoen euro uit Zuid-Amerika.

Belangrijke importlanden zijn Kenia, Ethiopië, Ecuador en Colombia. Ongeveer zeshonderd Nederlandse handelsbedrijven zijn internationaal actief. Het convenant is tot stand gekomen na een periode van overleg onder leiding van de Sociaal-Economische Raad (SER). Het bouwt voort op het bestaande sectorinitiatief Floriculture Sustainability Initiative (FSI).

Uitbreiding verwacht

Sectorpartijen die een handtekening zetten, zijn AFRI FLORA, Albert Heijn, Dümmen Orange, Dutch Flower Group, Fleura Metz, Floratradeconsult, Royal Lemkes, Waterdrinker, HIVOS, FNV, Royal FloraHolland, Glastuinbouw Nederland, Tuinbranche Nederland en de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten. De SER verwacht dat meer partijen zich zullen aansluiten. In Nederland zijn al voor tien sectoren IMVO-convenanten afgesloten.

Weer

 • Vrijdag
  6° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  7° / -3°
  10 %
 • Zondag
  5° / -1°
  10 %
Meer weer