Trouw betrekt boer in Nationaal Landbouwdebat

Dagblad Trouw wil het Nationaal Landbouwdebat uit de jaren '90 nieuw leven inblazen. Met een serie artikelen rond 'De Staat van de Boer' wil de krant de discussie over de toekomst van de landbouw lostrekken. Vaak ontbreekt in het debat de mening van de boer terwijl de burger via media alleen de negatieve effecten van de intensivering tot zich krijgt.

Trouw+betrekt+boer+in+Nationaal+Landbouwdebat
© LTO Noord

Trouw gaat dit voorjaar boeren een stem geven in het landbouwdebat dat nu vooral over hen wordt gevoerd. Hiervoor start het dagblad in samenwerking met Agrio-media een opinieonderzoek dat naar 15.000 agrarische ondernemers wordt gestuurd.
De uitkomsten worden in juni gepubliceerd in een speciale bijlage van de krant en gedeeld met vakmedia. De publicaties moeten de start zijn van nieuw inhoudelijk overleg over de agrarische toekomst van Nederland: in zaaltjes door het land en uiteindelijk in de lokale, provinciale en landelijke politiek.

Mest en dierziekten

Het agrarisch bedrijf haalt de afgelopen jaren veelvuldig de media en vaak negatief. Het gaat dan over te veel mest, dierziekten, gewasbescherming en maatregelen die vanuit Brussel en Den Haag worden opgelegd.
In de debatten vallen actiegroepen en politici over elkaar heen, maar de agrarische ondernemer heeft daarin geen stem, zeggen de initiatiefnemers van het nieuwe landbouwdebat en Trouw-redacteuren Hans Marijnissen en Joop Bouma.

'Daar moet 'De Staat van de Boer' verandering in brengen. Aan de hand van de resultaten willen we dit voorjaar het Nationaal Landbouwdebat nieuw leven inblazen. En via deelname hebben agrarische ondernemers dus voor het eerst zelf invloed op die discussie. Door de focus op de negatieve gevolgen van de intensivering en de schaalvergroting in de sector is het debat over de toekomst van de landbouw een doodlopende weg in geslagen. De leek ziet door de aandacht in de media alleen maar de problemen.'

Geen klaagzang

'Er is geen oog voor de ondernemer die vastzit in zijn bedrijfsvoering. Met het opinieonderzoek willen we ingaan op de oplossingen die boeren in huis hebben. Het moet geen klaagzang worden, maar een onderzoek naar hoop, mogelijkheden en nieuwe kansen.'

Aan de hand van de digitale lijst met vragen en stellingen onderzoekt Trouw hoe het met de ondernemers zelf gaat. Zij zijn tevreden met hun leven en trots op hun vak? Is hun beroep nu aantrekkelijker dan twintig jaar geleden? Hebben zij een opvolger?
Daarnaast richten de stellingen zich op de sector. 'We moeten in Nederland trots zijn op onze agrarische producten die een deel van de wereld voeden'. En: 'Door overregulering is er nauwelijks te ondernemen.'
Daarna gaan de vragen over de toekomst van de agrarische sector. Welke richting moet het boerenbedrijf op?

Tot slot mogen alle deelnemers een eigen rapportcijfer uitdelen aan landbouwminister Carola Schouten. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Wageningse bureau Geelen Consultancy en wetenschappelijk begeleid door de Wageningen Universiteit (WUR).

Deelnemen

Wilt u als agrarisch ondernemer ook deelnemen aan het onderzoek? Ga naar deze webisite en geef in slechts zeven minuten antwoord op de stellingen.
In het onderzoek wordt geen privacygevoelige informatie gevraagd en alle meningen worden anoniem verwerkt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer