Ondernemer+van+het+jaar+Nijeholtpade%3A+%27Het+kan+ook+anders%27
Nieuws
© niels de vries

Ondernemer van het jaar Nijeholtpade: 'Het kan ook anders'

Rinus van der Zijl uit Nijeholtpade melkt met zijn zonen en medewerker 350 koeien. Hij werd vorige week ondernemer van het jaar mede dankzij zijn maatschappelijke betrokkenheid.

Een opsteker, vindt Rinus van der Zijl de titel die hij van de Commerciële Club Weststellingwerf kreeg. 'Wij willen laten zien dat het ook anders kan. Sommige collega's zien het belang niet van maatschappelijke verantwoordelijkheid. Door de maatschappelijke betrokkenheid gunnen de buurt en het dorp ons veel. Je hoort niemand erover als wij op zaterdagmiddag mest uitrijden. Die credits hebben we opgebouwd.'

Wajonger

Maatschappelijk verantwoord ondernemen betekent niet alleen dat hij biodiversiteit een warm hart toedraagt door botanische weideranden aan te leggen en aan weidevogelbeheer te doen, maar ook dat hij een Wajonger op zijn bedrijf begeleidt. Bij de bouw van de nieuwe 0-6-0-ligboxenstal met centrale terugloopgang in 2016 koos de ondernemer voor een melkstal in plaats van robots.

Het ging niet alleen om het kostenaspect, maar met de 2x32 Gea-swingover met een beweegbare vloer kan ook zijn Wajong-medewerker uit de voeten. 'Onze medewerker kan heel goed melken. Ik vind het van toegevoegde waarde om hem een arbeidsplek te kunnen bieden. Werken met deze doelgroep heb ik van huis uit meegekregen. Mijn vader werkte vroeger al met deze medewerkers in dezelfde situatie.'

Verkeersveiligheid

Verkeersveiligheid is een ander aspect waarmee Van der Zijl veel rekening houdt. Zo rijden ze als de school uitgaat zo weinig mogelijk met materieel door het dorp. 'De afspraak is dat we in het dorp niet sneller rijden dan 20 kilometer per uur, dit geldt ook voor loonwerkers. Als het loonwerkbedrijf harder rijdt, dan praten we erover', stelt de ondernemer.

Om de weg niet smerig te laten worden tijdens het mestuitrijden, kocht Van der Zijl een grote transporttank met een inhoud van 36 kuub en een container voor mestopslag op het land. De melkveehouder is heel blij met de luchtremmen op de tank. 'Onze oudste zoon Jan moest onlangs hard remmen omdat er een kleine jongen achter een bal aanging. Een kippenvelmoment, maar de combinatie stond meteen stil.'

Laagdrempelig

De melkveehouder laat bovendien vaak zijn gezicht in het dorp zien. Hij is vrijwilliger in het dorpshuis en enkele van zijn zonen zitten bij de oudejaars- en de toneelvereniging. 'Het is heel simpel. Als je herkenbaar bent in het dorp, komen mensen sneller naar je toe. Dat contact is open en kan heel laagdrempelig zijn', geeft de boer aan.

Ook naar het bedrijf wil hij meer mensen trekken. In september hielden ze een open dag, daar kwamen ongeveer duizend mensen op af. De ontvangstruimte, waar hij ook groepen kan ontvangen, is net klaar. Het idee is om meer rondleidingen te geven om te laten zien hoe het bedrijf werkt.

Vrijwillige brandweer

Sociale vaardigheden zijn hem niet komen aanwaaien, zegt Van der Zijl. 'Dit heb ik geleerd bij de vrijwillige brandweer. Ik was een vuurvreter, kort voor de kop.'

Sociale vaardigheden probeert hij ook over te brengen op zijn vier zoons van wie drie het bedrijf willen overnemen. 'We proberen in goed overleg de neuzen dezelfde kant uit te laten wijzen. Dat het soms even stuitert, dat is helemaal niet erg. Nog niet zo lang geleden was er bijvoorbeeld discussie tussen de zoons over het laden van de voermengwagen. Wij voeren TMR (total mixed ration). Als je dat niet goed mengt, dan gaan de koeien selectief vreten. Daarom is het laden van de voermengwagen op de juiste manier van groot belang. Met zijn allen bespreken we dat aan tafel. We willen niet alleen eerlijk zijn naar de omgeving toe, maar ook naar onszelf.'

Vliegwiel

Voor Van der Zijl is het van belang dat 'het vliegwiel van het bedrijf gaat draaien' zodat er in de toekomst meer mogelijkheden zijn voor zijn zonen. 'Dat drie broers boer willen worden, is niet gemakkelijk. Maar het is wel geweldig.'

Hij hoopt dat zijn zoons op dezelfde manier gaan samenwerken als dat hij deed met zijn drie broers, die ook allemaal een melkveebedrijf hebben of waarvan hun zoons nu het bedrijf runnen. 'Een paar jaar geleden had ik mijn bicepspees gescheurd. Ik heb een broer gebeld of hij wilde helpen bij een koe die moest kalven. Even later stonden er drie broers op het erf.'

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  50 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  70 %
 • Woensdag
  7° / 3°
  40 %
Meer weer