Blijven+strijden+voor+behoud+vrije%2Duitloopstatus
Column
© Peter Roek

Blijven strijden voor behoud vrije-uitloopstatus

Het is begin juni. Gelukkig mochten vlak na Pasen, op 19 april na bijna 23 weken, onze kippen naar buiten! Het was een prachtig gezicht, de hennen wisten de weg naar buiten weer snel te vinden. De omgeving reageerde positief op onze buiten lopende hennen. Het lijkt eind goed, al goed, maar….

Helaas voor ons als pluimveehouders blijft het een onzekere tijd, want er is nog niets geregeld ingeval er weer een uitbraak van vogelgriep komt. Is dat komend najaar opnieuw het geval, dan is de kans weer groot dat na 12 weken onze eieren net als dit jaar afgewaardeerd worden.

Wij, producenten van vrije-uitloopeieren, willen graag een Europese regeling waarin komt te staan dat wanneer hennen vanwege calamiteiten 12 weken noodgedwongen binnen worden gehouden, onze eieren als 'vrije-uitloopeieren' verkocht kunnen blijven worden. We hebben tenslotte wel extra kosten gemaakt, voor de aankoop van grond, het bouwen van een overdekte uitloop en overige kosten.
Bij vrije uitloop hebben de hennen meer ruimte, dus ook de eieren zouden hun 'nummer 1' moeten kunnen behouden. We wachten dus nog even af wat de toekomst gaat brengen.

Naast deze ontwikkelingen zitten we op ons bedrijf niet stil. Volgens de nieuwe hygiëneprotocollen van de Duitse KAT, is het verplicht voor bezoekers van de stal (mensen die zich in de stal tussen de kippen begeven) te douchen bij aankomst en vertrek.

Er is nog niets geregeld ingeval er weer een uitbraak van vogelgriep komt

Deze mogelijkheid hebben wij al op ons bedrijf, alleen hebben we maar één douche. We bouwen daarom op korte termijn een extra hygiënesluis aan ons bedrijf met daarin twee douches, een wasmachine, droger, en de benodigde kleding.
Want elke bezoeker krijgt van ons (te leen) alle kleding, van ondergoed, tot sokken! Bouwen en shoppen dus! Dat bouwen proberen we zo veel mogelijk in eigen hand te houden, dat shoppen laat ik aan mijn vrouw over.

Wij vinden het belangrijk om altijd te blijven investeren. In deze tijd, waarin de eierprijzen goed zijn, is het wel wat fijner om na te kunnen denken over wat je wilt. De mogelijkheden zijn net wat groter en je hebt iets meer lucht om te investeren. De douches gaan er dus mooi uitzien!

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  16° / 10°
  75 %
 • Maandag
  18° / 15°
  50 %
 • Dinsdag
  11° / 8°
  40 %
Meer weer