Broers+Wellner+zijn+eigen+baas+bij+afzet+appels
Reportage
© William Hoogteyling

Broers Wellner zijn eigen baas bij afzet appels

Appeltelers René en Jeroen Wellner uit Est wilden graag zelf de afzet van hun appels verzorgen en kregen daarvoor de kans met het ras Maribelle. Zij verkopen de friszoete appel ook voor andere telers, vooral in Nederland.

De broers René en Jeroen Wellner uit Est zijn met 12 hectare en 35.000 bomen de grootste telers van de Nederlandse appel Maribelle. 'De handel met het Oostblok werd minder en daarom zochten we tien jaar geleden naar iets anders', zegt René Wellner. 'Op een open dag in de boomgaard van Ben de Sonnaville in Altforst zagen we Maribellebomen. We waren direct overtuigd van de eigenschappen van zowel de boom als de appels en hebben 2 hectare aangeplant in 2009.'

Door verschillende rassen te kruisen, had de vader van De Sonnaville de Maribelle ontwikkeld en zijn zoon heeft deze vermeerderd. 'De Maribelle is een friszoete en knapperige appel', zegt Wellner. 'Wat ons ook aansprak, was dat we met deze appel weer eigen baas in de afzet konden worden. We doen alles zelf: teelt, oogsten, koelen, sorteren en verkopen.'

100 hectare

De afgelopen jaren hebben meer fruittelers, vooral in de Betuwe, de teelt van de Maribelle opgepakt. Het gaat in totaal om zo'n 100 hectare in Nederland en België, waarvoor het bedrijf van de broers Wellner ook de afzet verzorgt.

We waren direct overtuigd van de eigenschappen van zowel de boom als de appels

René Wellner, fruitteler in Est

'Natuurlijk wil iedere teler een zo hoog mogelijke prijs en door de verkoop in de hand te houden, kunnen we niet alleen de prijs, maar ook de handel en de kwaliteit waarborgen', vindt Wellner. '80 procent van de Maribelleappels blijft in Nederland en daarmee spelen we in op het local for localconcept.'

Minder transportbewegingen

Volgens de teler is de Maribelle duurzamer dan veel andere appels, omdat de transportbewegingen in de hele keten minimaal zijn. 'Natuurlijk valt op die duurzaamheid wel wat af te dingen, omdat bij het koelen CO2 vrijkomt. Maar de geleerden zijn het nog niet met elkaar eens over de invloed daarvan en ik wil het impactverhaal ook niet afzwakken.'

Tot nu toe leverde het Betuwse fruitbedrijf de Maribelle vooral aan kleinere supermarktketens, maar onlangs hebben Plus en Lidl bestellingen gedaan. Dat heeft nog niet tot meerjarencontracten geleid, maar dat zou in de toekomst best mogelijk zijn, denkt Wellner.

Het fruitteeltbedrijf in Est met boomgaarden eromheen.
Het fruitteeltbedrijf in Est met boomgaarden eromheen. © William Hoogteyling

Derde generatie

De broers vormen de derde generatie fruittelers, nadat hun opa in Geldermalsen een teeltbedrijf was begonnen. Hun vader, naamgever van het bedrijf Roel Wellner BV, is in 1987 naar Est gekomen en heeft daar altijd appels geteeld.

Behalve de Maribelle hebben de broers ook andere appelsoorten in de boomgaard staan: 7 hectare Boskoop, 8 hectare Jonagold en 12 hectare Elstar. Onder gebruikelijke weersomstandigheden kunnen de Wellners de Boskoop en de Elstar begin september oogsten, de Maribelle eind september en de Jonagold begin oktober. 'Zo hebben we een oogstvenster van zeven tot acht weken. Tenzij zich extreme weersituaties voordoen, zoals vorig jaar.'

Pools spreken

Jaarrond heeft de kwekerij acht tot tien mensen in dienst en tijdens de oogstperiode 30 tot 35. De broers zorgen zelf voor uitzendkrachten, vooral uit Polen. Wellner spreekt zelf ook Pools. 'Het is fijn om met de medewerkers te kunnen praten.'

Medewerkers sorteren Maribelles in de verpakkingshal.
Medewerkers sorteren Maribelles in de verpakkingshal. © William Hoogteyling

Roel Wellner BV is PlanetProof gecertificeerd en gebruikt alleen chemische gewasbeschermingsmiddelen wanneer dat nodig is. 'Wij nemen ook een paracetamolletje als we hoofdpijn hebben', zegt Wellner. 'Zo hebben appelbomen soms ook medicijnen nodig. Gelukkig is de Maribelle weinig gevoelig voor meeldauw en schurft.'

Kersen

Vorig jaar hebben de broers de kwekerij van hun vader overgenomen. Jeroen Wellner houdt zich vooral bezig met de teelt en René Wellner is verantwoordelijk voor de afzet. Hun vader is nog dagelijks op de kwekerij. 'Hij heeft kersenteelt als oudedagsactiviteit', zegt Wellner. 'Mijn opa was een groot kersenman en mijn vader heeft er ook gevoel voor. Een jaar of twaalf geleden is hij begonnen met wat kersenbomen en dit jaar hebben we kersenkappen gebouwd boven de 1 hectare grote kersenboomgaard.'

De kersen verkoopt het bedrijf nu via een verkooppunt bij een hoogstamboomgaard in Meteren, maar Wellner ziet de kersenteelt als een nieuwe tak van sport die ook weer nieuwe kansen biedt. 'Het gaat tenslotte om Betuwse kersen, die we misschien ook wel aan lokale supermarkten kunnen gaan leveren.'

Marketing

De broers hebben geen plannen om nog meer andere fruitsoorten te gaan telen, maar Wellner sluit het ook niet uit. 'We zijn nu vooral bezig met de marketing voor de Maribelle en wij delen graag onze kennis met anderen. Dat doen we met flyers, tijdens open dagen en bij andere evenementen.'

Maribelle stamt af van 'ijzeren appel'
'De appel die was voortgekomen uit een kruising tussen de Meiprinses en de Gloster noemden we wel de 'ijzeren appel', zegt Ben de Sonnaville, oud-fruitteler uit Altforst. 'Die was eigenlijk te hard en daarom kruiste mijn vader hem met de Elstar. Daardoor ontstond een stevige, rode voorjaarsappel met een conische vorm die ook nog eens lekker smaakte. In eerste instantie brachten we deze commercieel als de Lola op de markt. Dat liep in het begin goed, maar na wat strubbelingen besloten we een doorstart te maken', vertelt hij. 'Ik had al eerder de naam Maribelle voor de appel bedacht, naar mijn moeder en mijn vrouw Riky, en met een knipoog naar 'mirabelle', dat 'wonderschoon' betekent. Internationaal komt de naam ook goed tot zijn recht. Ik ben blij dat de broers Wellner in Est de teelt, sortering en vermarkting van de Maribelle hebben opgepakt. Het zijn goede en enthousiaste telers die begrijpen dat je door samen te werken een vuist kunt maken en ook grotere partijen kunt interesseren voor je product.'

Bekijk meer over: