Perenteelt+ruim+verdubbeld+ten+koste+van+appelareaal
Nieuws
© William Hoogteyling

Perenteelt ruim verdubbeld ten koste van appelareaal

Het appelareaal in Nederland daalde de afgelopen twintig jaar van meer dan 15.000 hectare tot minder dan 6.600 hectare. De perenproductie steeg daarentegen van 141 miljoen kilo in 1998 tot ruim 400 miljoen kilo dit jaar.

Dit blijkt uit areaalcijfers voor appels en peren die het CBS deze week op zijn website publiceerde. Het areaal appels daalde afgelopen jaar opnieuw met 350 hectare. Dat verlies aan teeltoppervlakte wordt deels goedgemaakt door de perenteelt, met een uitbreiding van zo’n 230 hectare tot in totaal 9.971 hectare in 2018.

De laatste twintig jaar kiezen Nederlandse fruittelers er geleidelijk voor om hun afgedragen appelbomen vooral te vervangen door perenaanplanten. De totale teeltoppervlakte met appels in ons land is vanaf de eeuwwisseling meer dan gehalveerd, terwijl het perenareaal met bijna 4.000 hectare toenam.

Positie op exportmarkt

Reden voor de omschakeling is vooral de veel betere positie van peren op de exportmarkt. Conference blijft veruit het grootste perenras in ons land, met een areaal van 7.512 hectare. Doyenné du Comice volgt op een tweede plaats met 763 hectare. Nederlandse perentelers planten de laatste jaren wel meer nieuwe rassen.

De totale appelproductie in Nederland daalde de afgelopen twintig jaar van ongeveer 520 miljoen kilo in 1998 tot net geen 270 miljoen kilo dit jaar. De grootste appelrassen blijven Elstar en Jonagold. Nieuwe rassen als Kanzi en Junami zijn vooral de laatste tien jaar in opkomst. Dit zijn conceptrassen waarbij uitbreiding van het areaal sterk wordt gereguleerd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer