Fruitteler heeft het dit jaar zwaar

Appel- en perentelers hebben het zwaar. De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) maakt zich ernstige zorgen over het huidige seizoen. Veel bedrijven draaien verlies.

Ondernemers die ook vorig jaar niet konden profiteren van de goede prijsvorming, als gevolg van nachtvorstschade, hebben het extra zwaar. 'Onze telers leveren peren onder de kostprijs', weet NFO-voorzitter Gerard van den Anker. 'Ze doen zoveel extra, denk aan duurzaamheid en biodiversiteit. Dat moet nu allemaal uit de kostprijs en als je daar onder produceert, gaat er iets niet goed.'

Nederlandse telers kunnen steeds moeilijker concurreren met telers uit andere Europese landen. De regels voor arbeid en gewasbeschermingsmiddelen zijn overal anders. 'Als we dat allemaal belangrijk vinden, moeten we er gelijkheid in krijgen. Het kan niet zo zijn dat de Nederlandse teelt veel strenger wordt beoordeeld.'

Boycot

De afzet van producten richt zich nu onder meer op Duitsland en Oostenrijk. Door de Russische boycot kunnen er geen producten naar dat land en dat is een flinke strop voor de fruittelers. 'Het is bizar dat uitgangsmateriaal als fruitbomen wel naar Rusland mag, maar onze eigen producten niet. Dat is onverteerbaar', verzekert Van den Anker.

Het is voor hem nog te vroeg om aan te geven of er peren niet worden geoogst. 'We hebben een topproduct. En het is aan ons om te zorgen dat het product er straks ook weer hangt. En dan ga ik er vanuit dat er een markt voor is en de consument het product weet te waarderen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 14°
  70 %
 • Zondag
  24° / 17°
  50 %
 • Maandag
  23° / 16°
  50 %
Meer weer