Herbicide+Safari+geeft+te+veel+schade+in+cichorei
Nieuws
© Haijo Dodde

Herbicide Safari geeft te veel schade in cichorei

Onderzoeksinstituut IRS adviseert cichoreitelers om het onkruidmiddel Safari alleen te gebruiken als dat echt nodig is voor de bestrijding van probleemsoorten als kamille of kruiskruid.

In onderzoek naar de selectiviteit van herbiciden heeft het IRS de afgelopen twee jaar vastgesteld dat Safari 5 tot 8 procent opbrengstderving veroorzaakt in cichorei. 'Na de toepassing zie we een flinke remming op de groei van cichorei, zeker ten opzichte van niet behandelde objecten of de objecten met alleen een onkruidbestrijding aan de basis', vertelt Jan-Kees Boonman, cichoreispecialist van het IRS.

De proef om de gevoeligheid voor herbiciden te bepalen is uitgevoerd met de rassen Larigot en Maestoso. Boonman meldt dat er wel sprake is van verschillen tussen rassen en dat Maestoso wellicht iets gevoeliger is voor schade. 'Het lijkt erop dat het gewas na een bespuiting onvoldoende herstelt, vandaar het effect op de uiteindelijk opbrengsten.'

Extra reactie

Safari mengen met andere middelen, zoals Frontier of Dual Gold, veroorzaakt volgens Boonman vaak een extra reactie op het gewas en daardoor een nog grotere opbrengstderving.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
Meer weer