Vervroegen+cichorei+biedt+mogelijk+perspectief
Nieuws
© Haijo Dodde

Vervroegen cichorei biedt mogelijk perspectief

Voor cichorei die geteeld wordt voor vroege levering lijkt het interessant om de teelt te vervroegen door het gewas kort na zaai een maand af te dekken met vliesdoek.

De pluspunten van het afdekken zijn de vroegere inzaai, de betere opkomst, een vlotte start en vooral de hogere opbrengsten vroeg in het seizoen. 'Andere voordelen zijn dat we geen last hebben van duivenschade en ook dat de cichorei door het doek goed beschermd is tegen stuiven', vertelt Jas Zegers, teeltspecialist voor cichorei bij CZAV en bietenagent in onder meer Zeeuws-Vlaanderen namens Sensus.

Zegers verzorgde woensdag een rondleiding langs enkele cichoreiproeven tijdens de open dag van CZAV op Proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat. Hij vertelt bij het object met het vervroegingsdoek dat eerdere proeven van het IRS al hebben aangetoond dat meeropbrengsten van 20 tot 25 procent mogelijk zijn.

Meer ervaring

'We proberen steeds meer ervaring op te doen met vervroegen. In de praktijk wordt er nog niet veel gebruik van gemaakt', verklaart Zegers. 'Op de percelen die wel afgedekt zijn, zien we dat het gewas nu al sluit.' De teeltspecialist laat zien met het optrekken van twee cichoreiplanten dat de plant uit het afgedekte deel van het proefperceel al een behoorlijke wortel heeft en daarmee voorsprong op de groei heeft.

De proef op Proefboerderij Rusthoeve is op 24 april gezaaid. Het vliesdoek voor de vervroeging is een week later aangebracht en eind mei verwijderd. De kosten van afdekken voor materiaal en arbeid, schat Zegers op 1.000 euro per hectare. 'Als het inderdaad lukt om 25 procent meer wortelopbrengst van het land te halen, dan is vervroegen op deze manier zeker rendabel.'

Teeltoptimalisatie

Het vervroegen met vliesdoek is onderdeel van het streven van cichoreiverwerker Sensus om via teeltoptimalisatie een gemiddelde opbrengst van 10 ton inuline per hectare te realiseren. Dat doel moet in 2023 worden bereikt en daarvoor is het noodzakelijk dat het teeltrendement jaarlijks met zo'n 4 procent toeneemt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer