%27Goed+seizoen+voor+teelt+en+verwerking+cichorei%27
Nieuws
© Willem Paterik

'Goed seizoen voor teelt en verwerking cichorei'

Sensus heeft de laatste cichorei op 31 december verwerkt. De gemiddelde opbrengst komt uit om ongeveer 8 ton inuline per hectare, die ondanks het droge groeiseizoen.

‘We kijken terug op een goed seizoen’, zegt manager agro René Schunselaar, die nog niet over de definitieve cijfers beschikt. ‘Duidelijk is wel dat 26 procent van de telers de opbrengst van 10 ton inuline per hectare heeft gehaald, een opbrengst waar Sensus gemiddeld naar streeft.’

De gemiddelde opbrengst valt duidelijk hoger uit dan de verwachtingen in de tweede helft van de zomer. ‘Cichorei is een robuuste teelt. Met de droogte in 2018 laat het gewas toch mooie cijfers zien. In 2016 hadden we in het zuidoosten van het land wateroverlast en toen hadden we ook goede opbrengsten’, zegt Schunselaar.

Puntbreuk

De manager agro van Sensus weet dat er ook telers zijn met tegenvallende opbrengsten. Hij weet dat er ook boeren zijn met opbrengsten van maar zo’n 5 ton inuline per hectare. ‘Bij de uitschieters naar beneden gaat het vaak om een combinatie van droogte en puntbreuk. De oogstcondities waren dit jaar uitdagend als het gaat het voorkomen van puntbreuk.’

De cichorei kwam bij Sensus binnen met een gemiddeld inulinegehalte van ongeveer 17,5 procent en 8 procent tarra. De verwerking van de cichorei verliep goed.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  27° / 17°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer