IRS waarschuwt voor slakken in cichorei

Zodra de eerste planten van cichorei bovenkomen, is het oppassen voor slakken. Slakkenschade is het snelst te verwachten op vochtige grond.

IRS+waarschuwt+voor+slakken+in+cichorei
© Eigen Foto

Slakken veroorzaken vooral schade in het kiemblad- tot tweebladstadium. Daarna is er soms nog wel vreterij door slakken aan de planten zichtbaar, maar dat leidt dan niet meer tot plantwegval. Op zavel-, lichte klei- en lösspercelen met groenbemester(s), koolzaad, spruiten, graszaad, karwij of luzerne als voorvrucht of op percelen met een niet-kerende grondbewerking dienen telers extra alert te zijn, waarschuwt het IRS.

'Soms zijn de slakjes echter zo klein (0,5 centimeter groot) dat ze heel moeilijk te vinden zijn. Slijmsporen zijn een aanwijzing voor de aanwezigheid van slakken. Wanneer telers slakken(schade) in een cichoreiperceel zien, kunnen ze de schade beperken door slakkenkorrels (7 kilo Derrex, Iroxx of Sluxx HP per hectare) toe te dienen.

Doe dit bij voorkeur in de avonduren, luidt het advies van IRS. Vaak komen slakken vanuit de perceelsranden en komt slakkenschade ook alleen maar daar voor. In dat geval is toepassen van slakkenkorrels aan de randen voldoende.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer