Opkomstberegening bij cichorei wenselijk

Telers van cichorei moeten overwegen om droogliggend zaad te beregenen. Dat is het advies van Jan-Kees Boonman van IRS.

Opkomstberegening+bij+cichorei+wenselijk
© Eigen Foto

In de afgelopen weken is door de gunstige weersomstandigheden veel cichorei gezaaid. Door de aanhoudende droogte ligt het zaad op veel percelen echter droog. Op korte termijn wordt geen neerslag van betekenis voorspeld, waardoor dit droogliggende zaad voorlopig niet kiemt.

De opkomst van cichorei kan snel verlopen, mits aan de belangrijkste voorwaarden wordt voldaan: ondiep gezaaid, voldoende temperatuur en voldoende vocht. Gezien de voorspellen van hoge temperaturen de komende periode kan een opkomstberegening nuttig zijn om het droogliggende zaad snel tot kieming te brengen. Dat geeft een egale, hoge veldopkomst.

Spelregels

Opkomstberegening in cichorei kent wel spelregels. Het gevaar van korstvorming door verslemping van de toplaag ligt op de loer. Voorkom dit door maximaal 10 millimeter water per keer te geven. Op zand kan de gift iets hoger, tot 15 millimeter.

Beregen met een niet te grove druppel en bij windstil weer. Bij wind is de verdeling met een beregeningskanon onvoldoende. Bij sterk drogend weer de periode na beregening kan herhaling noodzakelijk zijn. Dat voorkomt dan onderdroging van de kiem .

Cichorei is een vrij zouttolerant gewas. In het beregeningswater mag maximaal 1.200 milligram chloride per liter voorkomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer