Nederlandse+voedselprijzen+in+Europese+middenmoot
Nieuws
© Albert Heijn

Nederlandse voedselprijzen in Europese middenmoot

De prijzen van voedsel en non-alcoholische dranken liggen in Nederland op het Europese gemiddelde. Ten opzichte van veel van de ons omringende betalen consumenten hier veel minder voor hun dagelijkse boodschappen.

Die conclusie valt te trekken uit een nieuw overzicht van voedselprijsindexen van het Europese statistische bureau Eurostat. Dat vergeleek de prijzen van levensmiddelen die vorig jaar in de Europese Unie (EU) lidstaten werden gerekend.

De prijsvergelijking tussen de EU-lidstaten die Eurostat bekendmaakte, bevestigt het lage prijspeil in ons land. De prijsindex van Nederland ligt op 101, daarmee liggen de voedselprijzen in Nederland maar 1 procentpunt hoger dan het EU-gemiddelde van 100.

Kritiek

Landbouwminister Carola Schouten zei maandag dat de voedselprijzen in Nederland best wat hoger kunnen. Daarmee zouden boeren de transitie naar kringlooplandbouw kunnen financieren. Het voorstel kwam de bewindsvrouw op veel kritiek te staan.

De voedselprijzen in Nederland stegen juist in mei fors door de verhoging van het btw-tarief op voedsel van 6 procent naar 9 procent. Die prijsverhoging is niet meegenomen in het nieuwe Eurostat-overzicht, waarbij uitgegaan wordt van de prijzen in 2018.

Duurder

Consumenten die komende zomer naar Italië en Frankrijk trekken, zijn daar respectievelijk 11 en 15 procent duurder uit. Duitsland ligt met een index van 102 op het niveau van Nederland, maar in België (114) liggen de prijzen 14 procent hoger. Wie voor vakantie naar Scandinavië reist, kan helemaal de beurs trekken: Zweden +17 procent, Denemarken +30 procent en Noorwegen + 63 procent.

De lage index van 101 wordt veroorzaakt door de lage prijzen die consumenten in Nederland betalen voor brood en andere graanproducten. Die liggen hier 10 procent onder het EU-gemiddelde. Vlees is in Nederland 23 procent duurder dan het Europese gemiddelde. Kaas, eieren en melk zijn hier 2 procent duurder. Klik hier voor de voedselprijsindex van Eurostat.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  70 %
Meer weer