Sterke variatie voedselprijzen in EU

De voedselprijzen in de Europese Unie variëren van 140 procent tot 62 procent ten opzichte van het gemiddelde van alle lidstaten.

Sterke+variatie+voedselprijzen+in+EU
© WUR

Dit blijkt uit cijfers van Eurostat over het jaar 2013. Van alle 28 lidstaten is het voedsel het duurst in Denemarken (140 procent) en het goedkoopst in Polen (62 procent).

Opvallend is dat Nederland qua prijsniveau voor voeding slechts op de vijftiende plaats staat en met 97 procent lager scoort dan de gemiddelde voedselprijs in de EU.

Duurste landen

Naast Denemarken zijn Zweden (125 procent), Finland (123 procent) en Oostenrijk (122 procent) de duurste landen. Buiten de EU zijn de voedselprijzen in Noorwegen (177 procent) en Zwitserland (150 procent) nog hoger.

Voeding is vooral relatief goedkoop in de Oost-Europese lidstaten. Polen wordt als goedkoopste land gevolgd door Bulgarije en Roemenië (beiden 69 procent) en Litouwen (78 procent).

Variaties nog groter

Als alle kosten van consumptiegoederen en diensten worden meegerekend zijn de variaties tussen de lidstaten nog groter.

Ook overall is Denemarken de duurste lidstaat (140 procent). Bulgarije (48 procent) is dan het goedkoopst. Nederland (110 procent) scoort in de totale rangschikking een zevende plaats.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / -1°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
 • Woensdag
  9° / -3°
  10 %
Meer weer