Groei biolandbouw in Nederland blijft achter

Ten opzichte van Europa blijft de groei van de biologische landbouw in Nederland achter, constateert Bionext.

Groei+biolandbouw+in+Nederland+blijft+achter
© Studio Kastermans

Het biologisch landbouwareaal in Europa is tussen 2003 en 2010 met 55 procent toegenomen. Dit blijkt uit een publicatie van de Europese Unie op basis van Eurostat-data. Het aantal biologische landbouwbedrijven nam toe met 50 procent.

Tussen 2002 en 2011 groeide het biologisch areaal in de hele EU van 5,7 naar 9,6 miljoen hectare. In de ‘oude’ lidstaten groeide het biologisch areaal met 5 procent per jaar.

Inhaalslag

De ‘nieuwe’ lidstaten die sinds 2004 deel uit maken van de EU zijn met een inhaalslag bezig. Daar neemt het biologisch areaal jaarlijks toe met 13 procent. Van het totale landbouwareaal in de EU is nu 5,4 procent biologisch.

In Nederland is het aandeel biologische landbouwgrond in 2013 slechts 2,7 procent van het totaal. Daarmee blijft Nederland ver achter bij het Europees gemiddelde.

Biologisch impuls

Bionext pleit voor een extra biologisch impuls en vraagt het rijk en de provincies om zelf het goede voorbeeld te geven. De gronden van de rijksoverheid en provincies moeten volledig omschakelen naar biologisch beheer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer