%27Vertrouwen+bij+nertsenhouders+is+ver+weggezakt%E2%80%99
Interview
© Nely van den Oetelaar

'Vertrouwen bij nertsenhouders is ver weggezakt’

Met 2024 in het vizier zetten nertsenhouders stappen richting een nieuwe toekomst. Een weg vol hobbels, volgens LTO-voorman Pelsdierhouderij Martijn Pijnenburg. 'Het botst aan alle kanten: bij gemeente, provincie, rijksoverheid en Brussel.'

Welke stappen zetten nertsenhouders op dit moment?

'Tussen de jonge ondernemers die veel geïnvesteerd hebben en de ondernemers die tegen de pensioenleeftijd aanzitten, zit een wereld van verschil. Vooral qua financiële mogelijkheden. Nertsenhouders zijn daarnaast niet de enige intensieve veehouders die op zoek zijn naar nieuwe bedrijfsactiviteiten. Met het ontbreken van dierrechten en voldoende kapitaal is het een lastig verhaal. Vertrouwen in de toekomst is ver weggezakt.'

Ga als ondernemer zo snel mogelijk in gesprek met de gemeente en maak de problemen bespreekbaar. 4,5 jaar is vlug voorbij.

Martijn Pijnenburg, LTO-voorman Pelsdierhouderij

Hoe zijn de prijzen van vellen?

'Zo slecht dat het de vraag is of ondernemers de eindstreep van 2024 wel halen. Door overproductie in het buitenland, mede in gang gezet door het beroepsverbod in Nederland, liggen de opbrengstprijzen bijna een tientje onder de kostprijs. Ondernemers kunnen hun investeringen in welzijnsmaatregelen nu nooit meer terugverdienen. Ondernemers kiezen als noodoplossing voor tijdelijk minder dieren. Maar het herstel van de markt duurt nog wel even.'

LTO praat met het ministerie van LNV over de sloop- en ombouwregeling.

'De regeling is een druppel op de gloeiende plaat. Een gemiddeld bedrijf is 1,5 tot 2 miljoen euro waard, terwijl de maximale bijdrage nu 95.000 euro is. Dan hebben we het nog niet eens over inkomensschade. Voor meer geld zie ik geen meerderheid in de Tweede Kamer. En het ministerie is gebonden aan staatssteunregels. Het botst dus aan alle kanten: bij gemeente, provincie, rijksoverheid en Brussel.'


Wat is uw advies aan nertsenhouders?

'Ga in gesprek met de gemeente en maak de problemen bespreekbaar. Doe dat zo snel mogelijk, want 4,5 jaar is vlug voorbij. We zijn met de overheid in gesprek over een praktisch toepasbaardere sloop- en ombouwregeling. Wacht daarom met slopen totdat er een betere vergoeding tegenover staat. En houd moed.'

Wat gaat u nu doen?

'We proberen zelf om te schakelen naar een groepsaccommodatie. Lastig, ik zit in de geurcirkel van andere bedrijven. Bestuurlijk gaan we via huiskamerbijeenkomsten bij nertsenhouders peilen aan welke steun zij behoefte hebben, ook op mentaal vlak. En we willen gemeentes bij elkaar brengen om tot een gezamenlijke oplossing te komen.'

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer