Topdrukte bij nertsenhouders door puppytijd

Nertsenhouder Rini van den Broek in Boekel heeft handen vol werk in puppytijd Voor nertsenhouders is het topdrukte. In deze weken werpen de teven hun pubs en wordt de basis gelegd voor de rest van het seizoen. Inmiddels heeft ruim 90 procent van zijn 2.400 fokdieren gejongd.

'Wat wel apart was dit jaar is dat er een iets wat later werpseizoen was. Het werpverloop is twee dagen verlaat, maar op dit moment hebben ze het prachtig ingehaald, dus ze zitten op gelijk niveau als vorig jaar. Heb je daar een verklaring voor? Ik denk toch de koude maart en begin april zeg maar. Het is natuur en een stukje natuurlijke beïnvloeding daar mee geweest. Maar de natuur heeft zich prachtig hersteld', zegt Rini van den Broek.

Met gemiddeld zeven pups per nestje is Van den Broek tevreden. Hij noemt het een intensieve, maar ook mooie tijd van het jaar. De intensiteit zit hem vooral in de controle op de melkrijkheid van de teven. 'Kijk, er worden veel pups geboren. Ik heb dit jaar zelfs een nestje gehad van zestien stuks. Waarvan vijftien levende. Dat is een prachtig resultaat, maar wel heel erg veel voor één moedertje. Maar we hebben ook nestjes van twee of drie stuks. Gezien de moedereigenschappen van de fikteef, pakt ie heel makkelijk de vreemde pups van een ander nestje aan. We gaan dan verleggen naar andere nestjes toe. Het is altijd de kunst de pups weer terug te herkennen, dus we gaan kleuren met elkaar mengen. Lichte kleuren silver blue, naar een bruine een wildkleur toe. En daarmee kunnen we de pups weer terug herkennen later in het seizoen.'

Jeugdgroei

De grootste uitdaging voor de nerstenhouder komt nu. En dat het benutten van de jeugdgroei. 'Dus we gaan nu zorgen dat die teven de melk maximaal kunne produceren. En dadelijk een goede overgang hebben van de melk naar het vaste voer van de voer van de pups toe. En dat is ook altijd een cruciale periode. Dus heel geleidelijk aan dat ze wennen aan het vaste voer en daarmee een goed voerbeleid. Dat er maximaal voer voorradig is voor de teef, dat die z'n conditie kan bewaren en tegelijkertijd ook de jeugdgroei kunnen benutten van de pups', aldus Rini van den Broek.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer