Onderzoek+naar+uitwijken+nertsenhouderij+gaat+niet+door
Nieuws
© Dirk Hol

Onderzoek naar uitwijken nertsenhouderij gaat niet door

Het kabinet hoeft geen onderzoek te doen naar de vraag in hoeverre de Nederlandse nertsenproductie uitwijkt naar landen met minder strenge ethische- en welzijnsregels. CDA en VVD in de Tweede Kamer hadden daarop aangedrongen, maar ze kregen te weinig steun voor hun plan.

In een debat over de nertsenhouderij dienden Jaco Geurts (CDA) en Helma Lodders (VVD) een motie in die vraagt om na te gaan naar welke EU-landen de Nederlandse pelsdierhouderij zich heeft verplaatst. Ook zou duidelijk moeten worden hoe in die lidstaten de regels zijn ten aanzien van de houderijomstandigheden.

CDA en VVD hebben zich altijd fel verzet tegen het Nederlandse verbod op de pelsdierhouderij dat in 2024 ingaat. Met het gevraagde onderzoek willen ze nu nog eens helder krijgen dat ze gelijk hadden met hun argument dat de nertsenhouderij zich gewoon zou verplaatsen naar landen met minder strenge welzijnsregels.

LNV-minister Carola Schouten liet vorige week duidelijk blijken er niets voor te voelen. 'Ik zie het nut er niet van in om dat nu allemaal in kaart te gaan brengen.' Ze ontraadde de motie. Het resultaat was dat dinsdag, naast CDA en VVD, alleen SGP en FvD er hun steun aan gaven.


In gesprek over subsidieregeling

Het Kamerdebat heeft er wel toe geleid dat Schouten in gesprek gaat met de nertsenhouders over verbetering van de subsidieregeling voor sloop en ombouw. Ze beloofde bovendien dat ze volgend jaar de werking van het flankerend beleid voor nertsenhouders nog eens goed tegen het licht zal houden. LTO en de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE) trokken onlangs in Den Haag aan de bel over het feit dat nertsenhouders voor financiële hulp aan bijna onmogelijke voorwaarden moeten voldoen.

Nog deze maand gaat LNV volgens de bewindsvrouw met de nertsensector overleggen over een sociaal-economisch plan dat moet leiden tot overheidssteun bij advisering, kennisoverdracht, omscholing, beroepsopleiding en voorlichting. De nertsenhouders hebben daarvoor eind januari een voorstel ingediend. In totaal is voor beide regelingen 36 miljoen euro beschikbaar.

• Bekijk ook de video: Nertsenhouders op zoek naar een inkomen


Geen vervolging

Een poging van de Partij voor de Dieren om alsnog vervolging af te dwingen voor nertsenhouders die in 2016 in overtreding waren door onduidelijkheid over de diercategorieën, is in de Kamer gestrand.

Schouten wees erop dat bij alle betreffende ondernemers de situatie in 2017 in orde was en het openbaar ministerie had hen al gemeld dat er niet zou worden vervolgd. Bovendien wil de minister niet ingrijpen in het beleid van de rechterlijke macht.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  13° / 8°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 13°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 12°
  20 %
Meer weer