Meer+mogelijk+met+platform+Uienhandel%2Ecom
Achtergrond
© Jan Anninga

Meer mogelijk met platform Uienhandel.com

Met het uitschrijven van tenders en de afzet van uien afland met de mogelijkheid om te bewaren, is de functionaliteit van Uienhandel.com flink uitgebreid. Doel is om van het handelsplatform nog meer een interessant platform te maken voor de online aan- en verkoop van uien.

Voor de uien van oogst 2019 zijn alweer vier tenders uitgeschreven, vertelt marktspecialist Machiel Boons van DCA Markt en van Uienhandel.com. 'De laatste tender bijvoorbeeld betreft de specifieke vraag naar uien uit Flevoland voor een lokale verwerker die afland 12 euro per 100 kilo wil betalen. Er hebben zich al uientelers gemeld die daarvoor een deel van hun oogst willen leveren.'

De mogelijkheid om tenders uit te schrijven, is nu ongeveer een jaar geleden toegevoegd aan het onlineplatform Uienhandel.com. Verwerkers kunnen daarmee vooraf aangeven welk volume ze voor een bepaalde prijs met bijbehorende partijspecificaties willen kopen.

Sms-bericht

'Wij sturen dan een sms-bericht naar de telers die bij ons als deelnemer van Uienhandel.com geregistreerd staan. Vervolgens kunnen zij reageren als ze op basis van de geboden prijs interesse hebben om zaken te doen', licht Boons toe.

Een tender kan als smeerolie de uienmarkt in beweging brengen

Machiel Boons, marktspecialist DCA Markt en Uienhandel.com

De marktspecialist houdt zich bij DCA Markt hoofdzakelijk bezig met de handel in uien in het algemeen en met de ontwikkeling van het onlinehandelsplatform. Uienhandel.com startte in 2013 op initiatief van coöperatie Agrifirm. Later sloot DCA Markt zich daarbij aan en sinds 2017 is het marktconsultantbureau in Lelystad via het dochterbedrijf Agrihandel.com voor 100 procent aandeelhouder.

Steviger positie

Van oogst 2018 is naar schatting zo'n 40.000 ton uien via het platform verhandeld. Daarmee is het aandeel in omzet ongeveer 5 procent van het totale volume van de afzet van Nederlandse uien. Boons meldt dat Uienhandel.com de functionaliteiten verder wil uitbreiden om het platform een nog steviger positie in de markt te geven.

Naast het online aanbieden van uienpartijen door telers en het opvragen van gewenste partijen via tenders kan het platform vanaf deze zomer worden gebruikt voor de verkoop van uien afland, maar dan met de mogelijkheid tot bewaren.

Nieuwe uientelers

'Dit is vooral interessant voor relatief nieuwe uientelers op lichtere gronden die vaak zelf geen bewaarfaciliteiten hebben, maar wel graag gespreid over het seizoen hun product in de markt willen zetten', vertelt de marktspecialist.

De optie van aflandverkoop met bewaring is onlangs geïntroduceerd. Boons legt uit dat de uien op één locatie centraal worden bewaard en vervolgens in de periode van november tot maart in gelijke delen worden verkocht voor de marktprijs die op dat moment van toepassing is.

Gegarandeerde afnemer

De aflandteler heeft geen inspraak in het verkoopmoment en ontvangt uiteindelijk de verkoopprijs met aftrek van vooral de bewaarkosten. Voorlopig heeft Uienhandel.com voor de uien die op deze manier worden vastgelegd, al een gegarandeerde afnemer. 'Maar in principe zijn de uien voor ons vrij om te verkopen aan de hoogste bieder', benadrukt de marktspecialist.

Uienhandel.com gaat de komende weken inventariseren hoeveel belangstelling er daadwerkelijk is voor de nieuwe functionaliteit. Boons zegt dat hij al aanmeldingen binnen heeft. 'We kunnen voor dit seizoen een maximaal volume van enkele duizend tonnen plaatsen in de bewaarlocatie. Mocht er veel interesse zijn om hieraan deel te nemen, dan breiden we onze capaciteit volgend jaar uit.'

Verder kijken

Met Uienhandel.com hebben uientelers een extra mogelijkheid om hun uien te vermarkten. Boons stelt dat hij en zijn collega's steeds vaker merken dat de jongere generatie uientelers voor de afzet verder willen kijken dan naar één vaste commissionair of één vaste handelsbedrijf.

'Ons advies is om ook op de afzetmarkt de risico's zo veel mogelijk te spreiden. Dat kan door in de afzetstrategie uit te gaan van meerdere verkoopmomenten, eventueel via meerdere afzetkanalen. Uienhandel.com is een aantrekkelijk instrument om daarvoor te gebruiken', verklaart de marktspecialist.

Vijfhonderd uientelers

Het aanmelden voor deelname aan Uienhandel.com is gratis. Ruim vijfhonderd uientelers hebben zich al geregistreerd bij het platform. Deze deelnemers kunnen zelf uienpartijen aanbieden, meedoen aan tenders en ook de gedane transacties, weliswaar geanonimiseerd, bekijken.

'We willen volledig transparant zijn. Daarbij is het verder onze kracht dat we in korte tijd vanuit ons netwerk veel aanbieders kunnen bereiken. Dat kan rechtstreeks via sms-contact of via berichtgeving op ons mediakanaal Boerenbusiness.'

Positieve invloed

Boons is ervan overtuigd dat Uienhandel.com op bepalende momenten in een afzetseizoen een positieve invloed kan hebben op de uienmarkt. 'Vooral bij tenders als het gaat om substantiële volumes die worden gevraagd, kan dat net genoeg zijn om de markt in beweging brengen. Zo'n tender is dan de smeerolie die nodig is voor een betere stemming.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  21° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer