Verontwaardiging over vernietiging Nederlandse uien

CDA-Kamerleden Mustafa Amhaouch en Jaco Geurts willen via Kamervragen opheldering krijgen over de vernietiging van Nederlandse uien op last van de Hongaarse overheid.

Verontwaardiging+over+vernietiging+Nederlandse+uien
© Haijo Dodde

Vanwege het ontbreken van het juiste label is onlangs in Hongarije een partij Nederlandse uien in beslag genomen. De uien zijn in het Oost-Europese land uiteindelijk in een biovergister terechtgekomen. De Hongaarse autoriteiten zeggen niet te kunnen instaan voor de voedselveiligheid van de betreffende vracht.

De uien zijn geleverd via het Nederlandse handelsbedrijf Daily Onions. Ondanks inspanningen van de handelaar is het niet gelukt om de uien alsnog op de plaats van bestemming te krijgen.

De CDA-Kamerleden vragen de ministers Stef Blok van Buitenlandse Zaken, Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit of de Nederlandse overheid over deze zaak contact heeft gehad met de Hongaarse autoriteiten.

Kostbaar voedsel

Amhaouch en Geurts zijn vooral benieuwd hoe het mogelijk is dat op basis van nationale wetgeving kostbaar voedsel vernietigd kan worden. Ook willen ze weten welke Europese regeling er eventueel voor zorgt dat bij het ontbreken van een enkel label hiertoe wordt besloten, terwijl de benodigde vrachtbrieven en weegbonnen aanwezig zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer