Politiek+wil+opheldering+over+vernietigde+uien
Nieuws
© Pixabay

Politiek wil opheldering over vernietigde uien

Nederlandse Europarlementariërs willen dat de vernietiging van Nederlandse uien door de Hongaarse overheid tot de bodem wordt uitgezocht.

De Europarlementariërs Bas Belder en Bert-Jan Ruissen (ChristenUnie-SGP) hebben daarom samen met Annie Schreijer-Pierik (CDA) en Jan Huitema (VVD) een brief naar Eurocommissaris Phil Hogan gestuurd. Zij vragen zich vooral af wat de rechtmatigheid is van de vernietiging van een grote partij uien vanwege het ontbreken van een sticker op de verpakking.


'Dit druist in tegen alle principes', vindt Ruissen. 'We moeten echt voorkomen dat dit nog eens gebeurt. Daarom vragen we de Europese Commissie op uit te zoeken waar de regels ontspoord zijn.'

Geen sticker

Enkele weken geleden vernietigden Hongaarse autoriteiten 24 ton uien uit Nederland vanwege het ontbreken van een enkele sticker op de verpakking. Volgens de briefschrijvers is het onduidelijk of de autoriteiten met deze maatregel zijn ingegaan tegen bestaande Europese wetgeving over handelsnormen voor fruit en groente.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zondag
  13° / 3°
  20 %
 • Maandag
  15° / 3°
  20 %
Meer weer