Nieuwe realiteit na gedenkwaardig uienjaar

Met een slotnotering van bijna 70 euro per 100 kilo komt er een eind aan een gedenkwaardig afzetseizoen voor Nederlandse uien. De vraag is nu wat uientelers en -handelaren van dit seizoen kunnen leren en hoe liggen de papieren voor de uien van oogst 2019?

Nieuwe+realiteit+na+gedenkwaardig+uienjaar
© Fotografie Twan Wiermans

Marktanalist Pieter Post van DCA Markt zegt dat dit bijna afgelopen uienseizoen hem in elk geval duidelijk maakt dat er altijd uien zullen zijn. 'Op de exportmarkt zijn wij normaal gewend om de gaten op te vullen. Maar dit jaar was andersom, nu liet onze handel gaten vallen en was er eerder vraag naar importuien om aan de verplichtingen te voldoen.'

De uitdaging voor de Nederlandse uienhandel is volgens Post het terugverdienen van marktaandeel op de exportmarkt. 'Exporteurs en handelaren zijn daarover overwegend positief vanwege onze goede kwaliteit en de logistieke voordelen. Maar voor het terugwinnen van positie moeten ze wel uien kunnen leveren voor een concurrerende prijs. Lukt dat niet, dan weten onze afnemers dat er ook andere landen zijn met goede uien', vertelt de marktanalist.

Uienoogst in Limburg
Uienoogst in Limburg © Fotografie Twan Wiermans

Slotnotering

Vorige week sloot Landbouwbeurs Noord- en Centraal-Nederland het uienseizoen af met een slotnotering van net geen 70 euro voor de beste uien. De laatste notering komt ongeveer zes weken vroeger dan voorgaande jaren, omdat er nauwelijks nog transacties worden gemeld.

De notering van uien droog uit de schuur startte in week 40 met een prijs van 25 tot 30 euro. Toen al was duidelijk dat de opbrengsten behoorlijk tegenvielen. Gaandeweg het afzetseizoen werden de prognoses steeds verder naar beneden bijgesteld.

Scherpe prijsstijging

Na de eerste notering stegen de prijzen geleidelijk tot een piek van 50 euro rond begin december. Na de jaarwisseling was de stemming op de uienmarkt veelal vast, met een prijsvorming waar nauwelijks beweging in zat. Pas toen de bodem van de uienvoorraad echt in zicht kwam, vanaf begin april, was er nog sprake van een scherpe prijsstijging.

Tot en met week 17 staat de exportteller voor Nederlandse uien op bijna 760.000 ton. Dat is ruim 25 procent minder dan vorig jaar, toen in dezelfde week de grens van 1 miljoen ton al ruimschoots was gepasseerd. De belangrijkste exportlanden blijven overigens Senegal, Groot-Brittannië en Ivoorkust.

©

Spannende start

Voor komend afzetseizoen voorspelt Post een spannende start. 'Voor de eerste uien zal een stevige prijs gevraagd worden, zeker nu de groeiomstandigheden niet optimaal zijn vanwege de droogte en kou van de laatste periode. Maar we hebben ook te maken met een groter areaal. Daardoor zullen veel telers eerder geneigd zijn om snel zaken te doen.'

Als les na het afgelopen afzetseizoen adviseert Post de uientelers om niet in paniek te raken en hun product nog meer gespreid te gaan verkopen. 'Meedoen aan een pool is voor veel telers wellicht nog een te grote stap, maar uitgaan van meerdere verkoopmomenten maakt de kans groter dat je ergens profiteert van een gunstige marktsituatie.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer