Greenpeace mist krimp veestapel in plan Schouten

Het plan van minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om te komen tot kringlooplandbouw, gaat niet zorgen voor een transitie naar ecologische landbouw met minder dieren. Dat stelt milieuorganisatie Greenpeace.

Greenpeace+mist+krimp+veestapel+in+plan+Schouten
© Tienke Wouda

Maandag presenteerde Schouten haar toekomstvisie op een kringlooplandbouw. In dit plan gaat ze dieper in op hoe de vorig jaar gepresenteerde toekomstvisie van het ministerie bereikt gaat wordt. Greenpeace noemt het plan een samenraapsel van vage voornemens, pilots, taskforces en een bloemlezing van initiatieven die al gaande zijn.

Minder dieren

Herman van Bekkem, campagneleider duurzame landbouw bij Greenpeace stelt vindt dat de tijd van pilots en taskforces voorbij is. 'Ons klimaat en de natuur vragen om daadkracht, niet om een halfslachtige aanpak. Voor alle doelen die de minister aanhaalt, of het nou gaat om bodem-, lucht-, water- en natuurkwaliteit, landschap, biodiversiteit, klimaat of dierenwelzijn, is de meest effectieve maatregel simpel; minder dieren en een transitie naar ecologische landbouw. Daar gaat dit realisatieplan niet toe leiden.'


Als voorbeeld neemt Greenpeace het klimaat. De organisatie stelt dat 12 procent van de uitstoot van broeikasgassen in Nederland wordt veroorzaakt door de veestapel. Ook de natuur heeft baat bij minder dieren, vindt Greenpeace omdat mest zorgt voor ammoniakuitstoot. Daardoor gaat het slecht met vlinders, vogels en planten. Ook draagt mest bij aan de uitstoot van fosfaat, wat terecht komt in de bodem en het oppervlaktewater.

Krimp veestapel

De milieuorganisatie vindt dat de minister de uitspraak van de Raad van State over de PAS had moeten aangrijpen om met beleid te komen om de veestapel te laten krimpen. Greenpeace spreekt van een gemiste kans en vindt dat ook boeren de ruimte hadden moeten krijgen om hun bedrijf geleidelijk om te vormen naar ecologische dierhouderij.

Echte kringlooplandbouw vraagt om veel betere afstemming van het aantal dieren op plantaardige productie, vindt Greenpeace omdat de mestkringloop zo kan worden gesloten. De minister geeft aan in te willen zetten op de productie van alternatieve eiwitten om soja te vervangen, maar in echte kringlooplandbouw eten koeien gras, en varkens en kippen resten uit de voedselindustrie.

Biologische landbouw

Greenpeace vindt dat biologische landbouw meer steun verdiend. 'Biologische boeren zijn de pioniers op het gebied van kringlooplandbouw, dragen niet bij aan het mestoverschot en werken samen met de natuur. Je zou dan ook verwachten dat deze voorlopers binnen plannen van de minister de steun zouden krijgen die ze verdienen. Er wordt in het plan geen ambitie uitgesproken om het areaal te vergroten', aldus Greenpeace in een verklaring.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer