Kou+leidt+tot+vertraagd+opkomende%2C+gele+mais
Achtergrond
© Fotografie Twan Wiermans

Kou leidt tot vertraagd opkomende, gele mais

'Het kan vriezen tot in mei, tot de IJsheiligen zijn voorbij' is een weerspreuk die al eeuwen bestaat. De IJsheiligen zijn vier heiligen die van 10 tot en met 14 mei hun naamdagen hebben. Deze dagen worden veelal gezien als overgang van weer met een kans op nachtvorst, naar meer zomers getint weer.

Dat was dit jaar duidelijk, de gevolgen voor de maisteelt zijn groot. De Maismeetnetters hebben de mais gemiddeld twee weken eerder gezaaid dan vorig jaar, toch is deze niet zo hoog als toen. 'Normaal gesproken is de mais met tien dagen boven. Nu duurt het tot vier weken na de zaai', stelt melkveehouder Ferd van de Ven uit Lage Mierde.

Ook melkveehouder Jolan van Noye uit Escharen ervaart dat de kou de maisplanten tart. 'De planten ogen van bovenop bekeken wat geel, een beetje groenig. Daalt de temperatuur tot rond het vriespunt, dan kleuren ze witgelig, bijna de kleur van aspergeplanten. Als de wind uit het noordoosten komt, blijven water en warmte weg. Mais heeft nog geen vochtgebrek, nu is de waterbehoefte beperkt.'

V03-Maismeetnet-17-5-2019

Betere beginontwikkeling

Melkveehouder Guido Frijns (foto) uit Reijmerstok liet woensdag zijn mais zaaien. Hij koos voor een ander ras dan vorig jaar. 'Dit ras is qua vroegrijpheid vergelijkbaar met de LG 30.215 die ik vorig jaar zaaide. Deze LG 31.218 Bio heeft een betere beginontwikkeling. Vooral voor biologische mais is dat essentieel.'

Het zaaiklaar maken van het perceel had heel wat voeten in de aarde, maar het resultaat is goed. 'Het land ligt er mooi bij. In dit voormalig grasperceel staat hier en daar een plukje gras. Omdat op de lössgronden niet mag worden geploegd, heb ik het perceel vier keer moeten frezen. Dat zorgt voor hoge energiekosten en slaat de structuur kapot. Dat maakt het perceel erosiegevoelig.' Frijns hoopt dat volgend jaar de ecoploeg is toegestaan.

Het onderzaaien door melkveehouder Cornë Rommens uit Hoeven verloopt goed. 'De mais is al boven, het gras nog niet. Nu is warmte nodig, zodat de mais doorgroeit', stelt hij.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  35° / 18°
  10 %
 • Zondag
  33° / 20°
  10 %
 • Maandag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer