Successen+boerenlobby+in+langdurige+dossiers
Column
© Maartje van Berkel

Successen boerenlobby in langdurige dossiers

Het is voor LTO Nederland niet altijd makkelijk om de belangenbehartiging duidelijk zichtbaar te maken. Er gebeurt veel op de achtergrond en de langdurige dossiers maken het lastig tussentijds te communiceren over de inzet en stappen die we zetten.

Als er resultaten zijn behaald, kunnen we wel flink uitpakken. Denk aan het pensioenakkoord tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en het kabinet. LTO Nederland is lid van de Sociaal-Economische Raad (SER) en betrokken bij de onderhandelingen. LTO heeft in de onderhandelingen constant aan tafel gezeten.

Vorige week hebt u kunnen lezen welke resultaten voorzitter Marc Calon namens LTO heeft behaald. Bij het aanleveren van deze column was nog niet bekend of de leden van de FNV hebben ingestemd. Ik ben benieuwd.

Een ander resultaat is het afschieten van het asbestverbod door de Eerste Kamer. LTO heeft hier samen met Aedes een duidelijk en consequent verhaal laten horen, waarbij de wetenschappelijke inzichten over gezondheidseffecten vooropstaan.

Als er resultaten zijn behaald, kunnen we wel flink uitpakken

Léon Faassen, bestuurslid LTO Nederland

Daar was in het wetsvoorstel dat het verbod zou regelen geen sprake van. Het verbod zou zonder onderbouwing van de noodzaak tot grote financiële en operationele lasten leiden. Dat is nu voorlopig van de baan. Uiteindelijk zal asbest ervanaf moeten, maar wel op een haalbare en betaalbare wijze.

Een grote tegenvaller was de uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof (PAS). De vraag is wie er eigenlijk regeert in dit land: de staat of de rechter? Dit dossier heeft de volle aandacht van LTO. Ook het dwarsbomen van de uitzondering voor neonicotinoïden is onverklaarbaar. Wordt vervolgd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 13°
  50 %
 • Zondag
  27° / 15°
  30 %
 • Maandag
  28° / 15°
  50 %
Meer weer