Krankzinnige+uitspraak+van+rechter+uit+Maastricht
Column
© Maartje van Berkel

Krankzinnige uitspraak van rechter uit Maastricht

Nu de rook uit Boxtel een beetje is opgetrokken, krijgen we weer een helder beeld van wat er verder nog is gebeurd die week. Tijdens momenten, waarbij we ons sterk focussen op een specifieke gebeurtenis als Boxtel, zien we weleens zaken over het hoofd. Er gebeurde namelijk nog iets bijzonders.

In een Limburgse krant stond een artikel met een krankzinnige inhoud. Een rechter uit Maastricht had een uitspraak gedaan in een zaak over verwaarlozing van konijnen, honden, ratten en pony's door een moeder en haar dochter. Normaal een doodzonde als het een agrariër betreft.

In de krant staat opgetekend dat wie zijn huisdier mishandelt of verwaarloost, daar niet zwaar voor gestraft hoeft te worden, 'zolang de samenleving wegkijkt bij vergelijkbare misstanden in de intensieve veehouderij', aldus de zogenaamd onafhankelijke rechter Richard Verkijk. Deze uitspraak van de rechter is een politieke uitspraak die niet thuishoort in de onafhankelijke rechtspraak.

De samenleving moet deze uitspraak eens goed op zich laten inwerken. Een rechter die zijn oordeel klaar heeft op basis van een aanname, geen enkel bewijs aandraagt en zich baseert op een onderbuikgevoel. Deze negatieve frames worden langzamerhand een trend. Eerder riep het OM dat minder mestfraude alleen gerealiseerd kan worden door minder dieren te houden. Ook al zo'n politieke uitspraak.

Een rechter uit Maastricht had een uitspraak gedaan in een zaak over verwaarlozing van konijnen, honden, ratten en pony's door een moeder en haar dochter

Léon Faassen, bestuurslid LTO Nederland

Buiten elke rechtszaal staat de beeltenis van Vrouwe Justitia. Zij is geblinddoekt en heeft een balans in haar handen. Het staat symbool voor een afgewogen, onbevooroordeeld en onafhankelijk oordeel van de rechter. Dus niet op basis van vooroordelen. Zo begeven we ons op een hellend vlak.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  24° / 15°
  60 %
Meer weer