Berlijn
Column
© Maartje van Berkel

Berlijn

Samen met een aantal collega's was ik vorige week te gast op de Grüne Woche in Berlijn. Ik was aangenaam verrast door de gastvrouw, de Duitse landbouwminister Julia Klöckner.

Net als onze eigen minister Carola Schouten is Klöckner een gedreven minister van Landbouw. Vol overgave sprak zij over de landbouw in Duitsland. Ze pleitte voor een 5G-netwerk in elke Duitse stal, met de opmerking hoe belangrijk snel internet is.

Ook over de productie en consumptie van vlees was Klöckner realistisch. Ze draaide er niet omheen: dieren moeten worden geslacht om gegeten te kunnen worden. Punt. Ook brak ze een lans voor de boeren die zorgen voor de prachtige landschappen en vertelde ze hoe bevoorrecht zij was om geboren te zijn in zo'n mooi landschap dat door de boeren is geschapen. Kortom, waardering alom.

Ook Eurocommissaris Phil Hogan was glashelder: 'Farmers are the solution.'

Net als onze eigen minister Carola Schouten is Julia Klöckner een gedreven minister van Landbouw

Léon Faassen, bestuurslid LTO Nederland

Schouten hield een bewogen betoog op het agrodiner in de Nederlandse ambassade. Hiervoor had zij een groot aantal mensen uitgenodigd, ook mensen die de agrarische sector en hun vertegenwoordigers kritisch benaderen. Een prima initiatief. De toon van de minister was positief. Ook zij uitte veel waardering voor wat wij als agrarische sector doen en dat we vooroplopen in de wereld. Complimenten.

Zoals wel vaker is iedereen in het buitenland zo trots als een pauw op onze agrarische sector, terwijl we in eigen land met nepnieuws nog steeds worden weggezet als halve criminelen. Dit kan echt niet meer en dat moet veranderen.

Dit jaar willen we die lovende woorden vaker in de Nederlandse pers terugzien en -lezen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer