Laat+de+frisse+wind+nog+maar+een+tijdje+waaien
Column
© Maartje van Berkel

Laat de frisse wind nog maar een tijdje waaien

Het is weer voorjaar en dat blijft eigenlijk de mooiste tijd van het jaar. De natuur laat zich van haar mooiste kant zien. De uitbundige bloesem is hiervan voor mij het ultieme voorbeeld.

Laat ik dan ook eens beginnen met iets positiefs. Steeds meer mensen beseffen maar al te goed dat wat wij als agrarische ondernemers doen, zo verkeerd nog niet is. Je merkt dit bijvoorbeeld aan de stemuitslag van de laatste verkiezingen voor Provinciale Staten en de waterschappen. De partijen die van nature kritisch zijn op de agrarische sector, hebben in totaal verloren.

Ik heb echt het gevoel dat er steeds meer weerstand komt tegen allerlei zogenaamde onderzoeken door vaak zelfbenoemde deskundigen. Het blijkt steeds vaker dat er selectief naar cijfers is gekeken en dat ze er vanzelfsprekend van uit zijn gegaan dat boeren en tuinders ergens schuldig aan zijn. Allemaal frames en aannames ten nadele van onze agrarische sector. Dat moet stoppen en dat gaat stoppen.

Je merkt dat er een frisse wind waait. Mondjesmaat zie je dit nu ook in de media terug. Of het nu om de bijensterfte of de afname van insecten gaat, dit blijkt vaak veel genuanceerder dan gedacht.

Steeds meer mensen beseffen maar al te goed dat wat wij als agrarische ondernemers doen, zo verkeerd nog niet is

Léon Faassen, bestuurslid LTO Nederland

Iedereen met gezond boerenverstand begreep dat natuurlijk al lang. Als je steeds meer natuur maakt en in de land- en tuinbouw steeds minder gewasbeschermingsmiddelen gebruikt, kunnen boeren en tuinders onmogelijk de schuld krijgen voor de afname van insecten en bijen. Een volstrekt onlogisch verhaal.

Met andere woorden: laat deze frisse wind nog een tijdje waaien. En niet direct met een vinger naar de agrarische sector wijzen, want dan blijkt dat er meestal drie naar jezelf wijzen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  13° / 10°
  50 %
 • Vrijdag
  10° / 7°
  50 %
Meer weer